Mnogi su se oprostili od Ive Gregurevića: ‘Ivo prijatelju, učitelju, inspiracijo…’

Foto: Screenshot/ Instagram

Vijest o smrti glumačkog velikana Ive Gregurevića je šok za njegove kolege i prijatelje. Mnogi su se putem društvenih mreža oprostili od njega na svoj način, ali svima je zajedničko što naglašavaju veličinu njegovog glumačkog talenta.

“Napustio nas je veliki čovjek i glumac. Moj veliki prijatelj i filmski partner Ivo Gregurević. Hvala mu za sve što je ostavio ljepoti filmske umjetnosti i hvala mu za svaki kadar koji smo uradili zajedno. Bog neka upokoji tvoju dobru dušu, Ivo moj plemeniti. Tvoj EMIR”, napisao je na Twitteru Emir Hadžihafizbegović.”

Anja Šovagović Despot, zajedničkom fotografijom glumca i nje, usporedila je Ivu Gregurevića s bijelom golubicom.

“Golubice bijela, što si nevesela, golubice bijela što si nevesela? Kako ne bih, jadna, nevesela bila, kako ne bih, jadna, nevesela bila? Kad moj golub bijeli od mene se dijeli, kad moj golub bijeli od mene se dijeli. On sad ljubi lice druge golubice, on sad ljubi lice druge golubice. Druge golubice, moje drugarice, druge golubice, moje drugarice…. leti, Ivo!”, objavila je Anja Šovagović Despot.

“Hu je**te. Uopće ne znam koju fotku bih stavio, niti koju od priča da ispričam. Pa ću onda ispričati prvu. Moj prvi film ikad. Prva sam godina Akademije i za vikend nemam nastavu, kadli, k’o za vraga dobijem prvu ulogu ikad. Ustvari ne smijem snimati, ali hajde ti odbij scenu s Ivom Gregurevićem. Ustvari dvije, gdje ga Alan Katić i ja zaustavljamo kao dva mlada vojnika i nešto drkamo. Ivo i ja zajedno u make upu. Ja kao ja, odbijam se od zidova. Nakon make upa, krenemo popiti kavu i proći tekst. I dalje se odbijam od zida. Ivo me gleda. I u jednom trenu mi kaže: “Gotov si mali. Propala ti karijera.”

Sad jebote, kako propala karijera, pa nisam još ni kadra snimio.

“Ma gotov si mali. Već si izgorio a da to ni ne znaš.”

Sad sam tek zbunjen.

“Što te zanima? Film ili kazalište?”

“Film.”

“Onda si stvarno gotov. Nećeš dva filma snimiti, izgorjet ćeš.”

“Ne razumijem, gospodine Gregurević.”

“Gledaj…trošiš ogromnu količinu energije na pizdarije. Na gluposti. A film ti je maraton. Posebice kad uđeš u 30-ti ili više dana snimanja. Onda ćeš vidjeti kakav je to maraton. Ako hoćeš glumiti na filmu, mali, nauči se spavati.”

“Kako to mislite, spavati?”

“Nauči se spavati kad god nisi u kadru. Kada god ne snimaš, nađi neko svoje mjesto i tu zaspi. Deset minuta ti može život spasiti na snimanju. Jer vidjet ćeš, energija je potrošna. A snimanje ti je znati kako raspodijeliti energiju.”

“Ali deset minuta sna nije ništa, samo ću biti još umorniji.”

“Na početku. Kasnije ćeš naučiti cijeniti i pet minuta.”

Nakon toga je otišao u separe kafića u kojem smo sjedili i zaspao.

Kada su došli po njega da idemo snimati, ustao se kao da uopće nije ni lijegao.

Bez imalo šale, to je jedna od najvećih lekcija koju sam ikada dobio o glumi. I jedna koju svakodnevno koristim. Zaspao bih nasred pobješnjelog oceana u gumi, ako bi mi to spasilo kadar ili dva.

Gospodine Gregurević, dugo godina smo bili na ti, ali u obituariju Vas moram osloviti onako kako sam Vas vidio.

Neka Vam je laka zemlja. Hvala Vam na svemu. Na svakom gostoprimstvu, svakoj lekciji, svakom savjetu i svakoj ulozi.

Requiescat in pace.” napisao je Asim Ugljen.


Komentari