Danijela Dvornik: ‘Slinavca će u muško pretvoriti majke i očevi, neće ih promjeniti prisilni vojni rok’

Facebook

Danijela Dvornik izrazila se protiv uvođenja obaveznog vojnog roka ističući kako je odgoj mladih ljudi dužnost roditelja.

Ovih dana u javnosti i u medijima o jednoj se temi neprestano raspravlja te se o njoj iznose najoprečnija stajališta.

Riječ je o nepopularnoj vladinoj najavi ponovnog uvođenja vojnog roka. Velik broj građana do sad je već iskazao neslaganje s tzv. ponovnom “militarizacijom države”, a da i poznate osobe iz našeg javnog života također imaju čvrsta mišljenja o ovoj problematici čije će razrješenje definirati buduće generacije, pokazao je i istup Danijele Dvornik na njezinom Facebook-profilu.


Danijela je na popularnoj društvenoj mreži izrazila mišljenje da nije produktivno siliti ljude na vojnu obuku, te je iznijela primjer svoga supruga Dine Dvornika koji je na sve načine želio izbjeći služenje vojnog roka. Istaknula je da muškarce koji ne žele služiti vojni rok neće odgojiti vojska, već da je to prvenstveno stvar roditeljskog odgoja.

Danijelinu objavu “lajkom” je u kratkom roku podržalo preko 900 građana, a komentari ispod statusa su očekivano podijeljeni.

Prenosimo status Danijele Dvornik:

“Hajde kada svi spominjete vojni rok koji će eto napraviti od slinavca muškarca, ja vam moram reći da izrazito nisam naklonjena toj ideji jer mislim da nisu svi muškarci za stegu, disciplinu i oružje stvoreni.

Mom mužu je to bio čisti gubitak 1,5 godine života kada je samo htio biti mlad i kreativan. On se vojsci odupirao na svaki mogući način i nakon 6 mjeseci su ga otpustili jer nisu znali kako s njim, nijedna kazna nije urodila plodom, a svekar kakav je, nije htio intervenirati za njega.

Ovaj skraćeni vojni rok je isto gubitak vremena, jer siliti nekoga na nešto nije baš produktivno. Tko želi, neka ide. Ono što želim reći…to je isto kao da žene prisilimo da svaka mora roditi, ako je to ekvivalent muškoj vojsci ( često te dvije usporedbe idu zajedno). Ja sam u školi učila 2 godine o pušci M48 i učila gađati, ali ništa nisam pogodila i dan danas nemam pojma o tome.

Ono što mislim da će utjecati na to da od slinavca napravimo muškarca jesu majke ( njih prve spominjem s razlogom) i očevi. Majke se često puno više zaštitnički odnose prema sinu nego prema kćerima. Često im dopuštaju da budu slinavci i kad odrastu. ‘Pusti to, mama će’ je nešto što oni uče od malih nogu. Dajte ih u sport neka se tamo čeliče disciplini, radu i odricanju. To je bolje nego vojska.”

Izdvojeni komentari:

Jelena: “Draga Danijela,imam sina, sportaš je, ako ga itko uči i sili i tjera da bude muškarac, to sam ja mama… ali isto tako poslije treninga i dolaska kući, jer je u drugom gradu, života mi uskačem umjesto njega… bitno mi je da se uči disciplini i radu… za vojsku nisam i ako bude trebalo borit ću se rukama i nogama da ne ide….sportaš je i neka se tako čelici….pozz svim majkama sinova,vi najbolje znate jel slinavac ili borac pa tako i djelujte… lp iz Slavonije…”

Ljerka: “nisu majke, pogotovo starije, napravile od sinova slinavce… u naše vrijeme nismo ni znali za gluposti koje danas dečki rade… i zato jesam za vojni rok bar i na kratko… isto se odnosi i na žensku djecu”

Tomislav: “da dođe do nekog sranja životnog tipa 91 godine i kad bi mobilizirali muške, te iste osobe koje su protiv obuke bi pljuvale po državi što ih nije obučila nego ih nespremne poslala da ginu..

Michael: “Da i ja jam isto izgubio 18 mjeseci u vojsci, Batajnica aerodromi 11 puta sam pobjegao kući u Osijek jer mi je bilo odvratno. Protiv sam obaveznog vojnog roka pa tko želi neka izvoli. Mislim da vlada opet nešto mulja da izvuče od nekud pare mada su nas već ogulili do kože.”

Kakvo je vaše mišljenje o Danijelinom statusu? Podijelite vaše mišljene s nama!

>>> Inicijativa građana protiv vojnog roka: ‘Mladi ne trebaju vojsku, nego radna mjesta’

Komentari