Sezona je trešanja: Ne bacajte peteljke, evo kako ih trebate iskoristiti

Flickr.com

Sezona je trešanja, a ova voćka osim što je prekrasnog izgleda i još slađeg okusa ima razne dobrobiti na naše zdravlje. Trešnje su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Sadrže prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) te nešto proteina i ugljikohidrata. Zbog bogatstva antioksidansa trešnje su izvrsni borci protiv slobodnih radikala, koji svojim djelovanjem višestruko štete ljudskom organizmu.

Posebno su bogate antocijaninima i proantocijaninima.

Ovi antioksidansi su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protuupalna sredstva.

Potiču proizvodnju kolagena – proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva, prenosi Alternativa-za-vas.

No, znate li kako trebate cjeloviti proizvod iskoristiti? A za to su vam potrebne peteljke trešanja. Naime, napitak od peteljki trešanja odličan je kod upale mokraćnog mjehura i upale bubrega.

Sve što trebate je 2,5 dcl vode i dvije žlice usitnjenih peteljki trešnje. Vodom prelijte usitnjene peteljke trešanja te ostavite da prokuha i lagano kuhajte par minuta. Skuhani napitak ostavite pokriven deset minuta da odstoji te prije konzumacije procijedite. Potrebno je piti topli napitak nakon jela tri puta dnevno. Promjene ćete osjetiti ubrzo.

Komentari