Severinin odvjetnik pravda svoju klijenticu: ‘Bila je toliko uzbuđena da je zaboravila na policijski sat!’

Foto: Bruno Konjević,Marko Todorov/CROPIX

Severina Kojić jučer je u večernjim satima u Beogradu privedena zbog kretanja bez dozvole za vrijeme policijskog sata.

Epilog je to njenog boravka u Beogradu gdje je Milan Popović odveo njihovog sina Aleksandra (8) te se zatvorio u izolaciju onemogućivši joj da vidi svojeg sina više od mjesec dana. Cijelu situacija komentirao je Severinin odvjetnik u Hrvatskoj, Mate Matić.

Naime, kako se doznaje iz priopćenja kojim se poznata pjevačica obratila javnosti nakon privođenja, Milan Popović se danas trebao vratiti u Hrvatsku s djetetom, a Severina se htjela uvjeriti da će to i učiniti budući da Popović i sin imaju i srbijansko državljanstvo. U jeku priprema za put navodno je zaboravila na policijski sat i grešku je priznala te platila kaznu. Kako doznajemo, cijela obitelj na putu je za Hrvatsku.

Njezin odvjetnik Mate Matić rekao je kako je Severina upravo na putu za Hrvatsku, kao i njen sin zajedno s Milanom Popovićem. Prema njegovim riječima, Severina će nakon više od mjesec dana vidjeti svojeg sina.

“Sada kada se vrate Severina će ponovno viđati svojeg sina, dva puta tjedno-utorkom i četvrtkom i svaki drugi vikend. Držat ćemo se odluke koja je bila i prije, sve će biti po starom”, govori odvjetnik.

Smatra kako izolacija koja bi mogla produžiti čekanje do ponovnog ujedinjenja Severine i sina neće biti potrebna te da Milan Popović nema uporište da bi je tražio kao što je to učinio u Srbiji.

“On mora imati neke temelje da bi ponovno tražio ovo što je dobio u Beogradu. Mislim da se to ovdje neće dogoditi, ja se barem nadam. Moram priznati da nakon svega nikome previše ne vjerujem. Moguće je da Hrvatska odluči da mora biti tako, ali to se tek treba saznati”, rekao je Matić.

Među ostalim, odvjetnik zabrinut za Severinu i dječaka protumačio je kako se nada da će u dogledno vrijeme doći do pomaka u definiranju statusa skrbništva u korist djeteta i Severine te otkrio kako je Milan Popović pokušao zadržati dijete u Srbiji.

“On je dječaka ipak vratio ovdje jer je vrlo upitno je li njegovo ponašanje zakonito i ima li ikakve logike. Njega obavezuje i Haška konvencija koja ga sprječava u daljnjem ponašanju na ovaj način. Mislim da se on toga malo i uplašio, pa je ipak dijete doveo ovdje. Ja se nadam da će procesi koji se vode konačno krenuti svojim tijekom te da će i u sud u Splitu gdje su nastali pravni neredi zbog sutkinje koja je odlučivala po žalbi, razriješiti priču. Očekujem da će se kroz 15-20 dana nešto pokrenuti. Slučaj je kompliciran, ima tu i kaznenih postupaka i prijava koje treba razriješiti, a ova epidemiološka situacija stvari prolongira. Ja i dalje tvrdim da nikakvog osnova nije bilo da se dijete oduzme majci. Puno je tu poteza koji su zakonski neprihvatljivi. Nadam se da će cijela situacija biti riješena objektivno najbolje, a to je da dijete bude apriori sa majkom”, tvrdi Matić.

Što se tiče odvođenja djeteta u Srbiju, Matić kaže kako je Popović imao ideju za zadrži sina u Srbiji što kako kaže, na sreću nije prošlo. Čak i ova samoizolacija koju je proglasio u Srbiji nije regularna jer je postoji informacija da je on retroaktivno dobio neku potvrda, dakle samoizolaciju je proglasio prije nego što je imao potvrdu da je samoizolacija potrebna.

Inače, dijete je tamo odvedeno s putovnicom za koju nije tražena Severinina punomoć. Na pitanje je li u tom slučaju dijete protuzakonito odvedeno u Srbiju, Matić kaže da nije.

“Nije protuzakonito jer je ovom mjerom dobio skrbništvo nad djetetom, a ta odluka implicira da ima pravo držati dijete uz sebe, a osim toga ima i srbijansko državljanstvo. Istinski se nadam da će se ovo završiti pozitivno. U svemu ovome, dijete trpi i njemu je najteže. Sve je manje važno od sudbine tog dječaka. Treba pustiti sve frustracije roditelja i gledati jednostavno na način da se gleda interes djeteta, a to sigurno nije situacija koju nameće Popović. Treba se postaviti tako da se djetetu pruži toplina jednog i drugog roditelja, tu toplinu treba sačuvati. Odvajanje djeteta od majke definitivno nije na na tom tragu”.

Na pitanje je li Severina bila u mogućnosti barem telefonski razgovarati sa sinom, Matić je odgovorio da ni u tom pogledu nije sve prošlo bez poteškoća. “U početku je radio probleme i oko toga. Nešto je branio, pa je opet dao da se čuju, uglavnom to je jedna samovolja, bahatost gdje on dokazuje neku svoju nadmoć”.

Što se tiče stanja u kojem se dijete nalazi, odvjetnik kaže da su Severina i njen sin nevjerojatno povezani i da ih oboje boli razdvojenost. On jest zaista dijete, ali shvaća što je ljubav. Ipak, na činjenicu da živi s ocem dječak se nikad nije žalio kaže nam odvjetnik.

“Milan mu ugađa na sve moguće načine. Materijalno i na svaki drugi način. Malom djetetu je to atmosfera koja odgovara i koja ga zabavlja, ali to nije dugoročno rješenje u svakom slučaju”, zaključuje Matić.


Komentari