Serviran javnosti: Film ‘Gazda’ sada možete pogledati i online

FOTO: Facebook / Gazda

Sam predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov po gledanju filma izjavio je da je „film edukativan i da bi ga svatko trebao vidjeti“.

U utorak 28. ožujka je Al Jazeera Balkans ekskluzivno u svom programu prikazala film Gazda (Ovo ni-je priča o Ivici Todoriću). Film je sada dostupan i ovdje.

Ivica Todorić je pobjednik procesa privatizacije i tranzicije na Balkanu. Njegova kompanija Agrokor je u 2015. prihodovala 6,7 milijardi eura i ima velika poduzeća od Vardara do Triglava.

Ovo je film o receptu kako se postaje gazda.

Kada smo radili Gazdu, nadali smo se prikazivanju filma u regiji. Kontaktirali smo sve televizije i Al Jazeera se svojom otvorenošću i pristupačnošću jednostavno pokazala kao najkvalitetniji partner s kojim je lako surađivati. Ostale TV kuće pokazale su inicijalni interes i brzo bi se povukle pred sveprisutnim koncernom“, navodi redatelj filma Dario Juričan.

Juričan smatra da je tematika filma Gazda veoma bitna za razumijevanje stanja u kojem se nalazi društvo balkanskih zemalja.

>>>‘OVO NIJE FILM O TODORIĆU’: Dokumentarac o Gazdi, tranziciji, privatizaciji i korporacijama u Hrvatskoj (VIDEO)

„I dan danas hrvatska nacionalna javna televizija HRT ne pokazuje namjeru prikazivanja unatoč javnom pritisku i javnom interesu, Drago nam je da je Al Jazeera kao regionalna televizija prva prikazala  TV verziju filma. Tema nikad nije bila aktualnija i gledatelji će brzo shvatiti zašto je ovaj film bitan za razumijevanje stanja u kojem danas živimo”, kaže redatelj filma Gazda.

Podsjetimo, redatelj Juričan HRT-ovu je ravntalju Kazimiru Bačiću poslao otvoreno pismo s obzirom na to da HRT ne želi prikazati njegov film Gazda. Kako Juričan smatra, u cilju je javnosti je da se taj film pogleda.

Prema njegovu mišljenju, film je od interesa šire javnosti te je naglasio da je i sam predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov po gledanju filma izjavio da je „film edukativan i da bi ga svatko trebao vidjeti“.

Kao odgovor na njegovo otvoreno pismo reagirao je i HRT koji je pokušao pojasniti situaciju:

Ističemo kako će Hrvatska radiotelevizija s dužnom pozornošću razmotriti ponudu za otkup dokumentarnoga filma “Gazda” nakon što završi izrada novoga pravilnika o otkupu i nakon što objavimo novi natječaj za otkup audiovizualnih djela nezavisnih proizvođača. Ističemo i kako Hrvatska radiotelevizija, kao javni medijski servis svih građana, tvrtku Agrokor prati već godinama u svojim radijskim i televizijskim programima, u različitim emisijama i tematskim prilozima te ne bježi od tema povezanih s njom, o čemu svjedoči i podatak da je autor filma u listopadu prošle godine gostovao u emisiji “Nedjeljom u dva”, jednoj od najgledanijih i najcitiranijih emisija javnoga medijskog servisa“, stoji u priopćenju HRT-a.

Komentari