Savjet najboljeg: kako u 5 koraka sa Sašom Šekoranjom unijeti elegantnu uskrsnu atmosferu u svoj dom

Saša Šekoranja/Facebook

U duhu trenutne situacije i izolacije, teško je osjetiti uskrsnu atmosferu u domu, a tome ne doprinosi ni činjenica da su mnoge trgovine u kojima se može pronaći dekorativni materijal zatvorene zbog prevencije širenja koronavirusa.

Umjetne trave i plastična jaja, plišani zečići i pilići koji vas svake godine gledaju s polica supermarketa, mnogima su odavno dosadili.

Zbog toga donosimo savjete čovjeka kojeg su zbog senzacionalnih božićnih dekoracija prozvali “dobrim duhom Zagreba”, a uvijek oduševljava šarmantnim detaljima, neopterećenom kompozicijom, bogatstvom, raskoši i svojom zaigranom maštom, prenosi Jutarnji list.

Akademski slikar, cvjećar i dizajner interijera Saša Šekoranja dokazao je da Uskrs u karanteni ne mora biti beživotan jer uz malo mašte ukrase možete izraditi ili pronaći u vrtu.

Raskošnim izlozima i kreacijama u galeriji za dizajn cvijeća u Dežmanovu prolazu Šekoranja svakodnevno inspirira i uživo, kao i putem svog Instagram profila, posebice sad dok smo u izolaciji.

Saša Šekoranja/Facebook

U razgovoru je otkrio kako je već tri tjedna u svojoj kući u Istri, gdje ostaje tijekom Uskrsa, a za Jutarnji je u maniri scenografa u svom domu uredio besprijekorni blagdanski stol u rustikalnom stilu.

Bijele golubice i maslinova grana, postoji li jasnija simbolika i poruka koju želimo poslati ovog Uskrsa, pita se Šekoranja, a iako dane provodi u Istri, karantena mu teško pada.

“Da nema tjeskobe koju osjećam zbog situacije, ovo bi za mene bio odmor iz snova. Ovdje na selu šećem, berem šparoge i puno sam u prirodi. Najviše me ispunjava gledati promjene biljaka koje listaju i cvatu… Nećete vjerovati, već su stigle lastavice”, rekao je Šekoranja koji je prije gotovo dva mjeseca za inauguraciju predsjednika Zorana Milanovića Pantovčak odjenuo u proljetno ruho, okitivši ga bademovim procvjetalim granama kojima je htio evocirati proljeće kao novi početak i buđenje prirode.

Smatra da uskrsni ugođaj najbolje dočaravaju proljetne rascvjetane grane te zelena trava.

“Granama punim vaze i volim da su što veće i da dodiruju strop. Na stol postavljam travke savijene u gnijezda koja punim pisanicama. Nažalost, ove godine to neće biti svima dostupno pa dajem ideju kako se razveseliti stvarima koje svatko ima”, ističe. Bilo da volite samo cvijeće ili, pak, svijeće, ili možda neku kombinaciju s kolačićima, granama i voćem, Šekoranja će vas zasigurno inspirirati.

“Sve ispadne najbolje kad nemate puno izbora i morate biti kreativni. Moja uskrsna dekoracija ove godine je jedna grana masline i golubice od bijelog papira, a jaja neću farbati, nego samo kuhati. Bit će to moja verzija rustikalnog šika”, objašnjava.

Rustikalni šik u pet koraka:

1. Ove godine sam za Uskrs zamislio jato bijelih golubica iznad svog stola. Debelim crnim flomasterom iscrtavam siluetu golubice koja će mi biti podloga, za njih 10-15. Izrežem škarama, tijelo polijepim ljepilom, ali krila ostavljam slobodna tako da ptice budu trodimenzionalne.

2. Vješam ih na tanke konce ili žice, na jednu prekrasnu maslinovu granu koja mi visi iznad stola još od Cvjetnice. Ako nemate maslinovu granu, jednako su lijepe i grane forzicije ili magnolija koje su sad u cvatu.

3. Ako nemate granu, možete svoje ptice smjestiti u gnijezdo s pisanicama, na pincu ili između kolača koje ste poslužili na stolu.

4. Moje pisanice ove godine nisu one prave, već nefarbana kuhana jaja. Rustikalna su i jako šik na ovaj način.

5. Izvucite iz ormara najbolji servis i ukrasite tanjure listićima masline ili, pak, malim kiticama mirišljavog zumbula, ljubičica ili visibaba.


Komentari