Roditelji, oprez! Ako djeci kupujete previše igračaka, riskirate da u starijoj dobi postanu ovisnici o kockanju

Pixabay

Manje je više, rezultat je to istraživanja američkog Sveučilišta Toledo u kojem su znanstvenici otkrili da obilje igračaka smanjuje kvalitetu dječjeg igranja i da je posjedovanje manje igračaka dugoročno korisnije za dijete.

Razna istraživanja također pokazuju i da djeca kroz igru uče tumačiti svijet oko sebe, unapređujući razvoj kognitivnih, emocionalnih, socijalnih te fizičkih vještina.

Navedenim istraživanjem došlo se do zaključka da se djeca, kada su preplavljeni mnogim igračkama, ne mogu usredotočiti na igru i ono što bi mogli naučiti.

– U jasličkoj dobi djeca se razvijaju, ali ne moraju još imati kontrolu i pažnju. Njihovu pažnju i igru mogu poremetiti razne distrakcije iz okoline. Jedna od njih je obilje igračka – kaže voditelj istraživanja dr. Carly Daucht.

Istaknuo je da su djeca iz istraživanja koja su dobila samo četiri igračke dulje bila koncentrirana na svaku od njih, dulje su se igrala te bila kreativnija u osmišljavanju igre za razliku od onih koji su dobili 16 igračaka i koji su samo šetali od jedne do druge.

Mnoga istraživanja pokazala su da djeca koja očekuju puno skupih darova mogu pretrpjeti negativne socijalne i emocionalne posljedice koje se protežu i na odraslu dob.

Jedno od njih provedeno je na američkom Sveučilištu Missouri, a u zaključku stoji da su ta djeca često, kad odrastu, sklona dugovima na kreditnoj kartici, kockanju, kompulzivnom kupovanju i nezasitnosti u hrani.

Nijemci su otišli tako daleko da su proveli pokus s dječjim vrtićem bez igračaka tri mjeseca. Prepuštena sebi, djeca su izmišljala igre, maštala, pretvarala se, radila predstave, a cijelo vrijeme je bilo interakcije. Jako im se poboljšala i koncentracija, pogotovo kod crtanja kad su im vratili bojice, prenosi 24 sata.


Komentari