RIJEŠITE SE OVIH STVARI I LAKŠE ĆETE ZASPATI Za lakši san izbacite hranu, tehnologiju i vježbanje

Pixabay

Svi koji pate od nesanice upoznati su sa simptomima poput umora, lošeg raspoloženja ili razdražljivosti, slabosti te poremećaja koncentracije ili pamćenja. Za djecu je pak karakteristično da odbijaju ići spavati, često se bude noću ili ne mogu spavati sama. Oni koji pate od nesanice, a  normalno funkcioniraju preko dana bez vidljivih tegoba ne trebaju ići kod liječnika. Donosimo i nekoliko trikova uz pomoću kojih ćete se zauvijek riješiti nesanice.

1. Vrijeme spavanaj je jako bitno. Uvijek ustajte i idite u krevet u isto vrijeme kako bi se organizam navikao na određeni ritam. Dok maloj djeci treba 16, a osnovnoškolcima osam sati sna, odrasli bi trebali spavati od sedam do osam sati.

2. Prije spavanja dobro prozračite sobu te pripazite da su vam rolete i zavjese navučeni.  Soba u kojoj spavate treba biti uredna te dobro zamračena i zaštićena od buke kako vas svjetlo ili zvukovi izvana ne bi ometali.

3. Izbacite iz spavaće sobe TV, kompjutor i mobitel. Naime, ako se nakratko i probudite, crvena lampica koja signalizira da su upaljeni može vas razbuditi.

4. Ne jedite i ne vježbajte nekoliko sati prije spavanja. Zadnji veći obrok trebali biste pojesti barem četiri sata prije odlaska u krevet kako ne biste opteretili želudac i imali problema sa žgaravicom ili probavom.

5. Šalica tople kamilice ili mlijeka uz TV pomaže da se opustite. Dodate li u mlijeko žlicu meda, malo cimeta i mljevenih badema, ta kombinacija potaknut će proizvodnju melatoninhormona koji regulira spavanje.

9. Ako inače imate problema s uspavljivanjem, smanjite unos kofeina, odnosno izbacite kavu iza 15 sati poslijepodne, jer kofein djeluje razbuđujuće. Također, izbjegavajte alkohol prije spavanja.

10. Uložite u kvalitetan krevet i dobar madrac te jastuk kako biste uživali u krevetu i budili se bez bolnih grčeva u leđima ili vratu. Odučite djecu od toga da spavaju s vama, jer se tako nećete odmoriti.


Komentari