Reprize starih serija i blagdanske pjesme čuvaju vaše pamćenje

Ilustracija

Božić je mnogima praznik sreće i trenutak kada se pojedinci i obitelj osvrću na sebi draga sjećanja.

Zbog toga su oni koji pate od demencije posebno pogođeni tokom ovog prazničkog razdoblja, ali stručnjaci imaju rješenje kako stimulirati svoja sjećanja. Odgovor su reprize starih serija koje su vam poznate, ali i pjevanje blagdanskih pjesama.

Ljudima koji pate od demencije susreti s članovima obitelji, kao i sva ta lica kojih se treba prisjetiti, mogu izazvati dosta nelagodnosti. Profesor Alistair Burns, iz engleske Nacionalne zdravstvene službe, ima koristan savjet za vas.

Nostalgičan prizor starih serija i božićne pjesmice će vam olakšati zbunjujuću buku koju porodični susreti mogu stvoriti. Profesor Burns kao prijedlog daje okupljanje čitave obitelji oko nekog filmskog klasika, kao i prelistavanje albuma sa starim fotografijama ili pjevanje omiljenih blagdanskih stihova.

On također ističe da je baš Božić vrijeme kada se mogu prepoznati rani simptomi demencije, poput promjena raspoloženja i zaboravljivosti.

Kako stručnjaci otkrivaju, emotivni detalji naših omiljenih filmova ili pjesama ostaju utisnuti u našoj svijesti. Vraćanje tim nostalgičnim trenucima poboljšava osjećaj povezanosti s drugima, što je važno ne samo za one koji se bore s demencijom nego i za članove njihovih obitelji i prijatelje.

Štoviše, svakome od nas godi, u određenim prikladnim trenucima, vratiti se pomalo u prošlost i prisjetiti se minulih godina kada smo bili radosni ili bezbrižni.

Stoga, nemojte zamjeriti svojim roditeljima ili bakama i djedovima ako tokom ovih dana po stoti put gledaju stare božićne klasike ili slušaju glazbu nekog izvođača koji nije više s nama, jer su to sadržaji njihove mladosti, njihovog odrastanja i njihova riznica toplih uspomena.

Komentari