REMI: ‘Zagreb je postao Kantograd u raljama rođačkog kapitala koji melje, gazi, prisvaja i ruši…’

Foto: PR

U godini koja će se u hrvatskoj metropoli pamtiti po pandemiji i snažnom potresu, Mirela Priselac napravila je dva velika hommagea Zagrebu. Ova glazbenica, pjesnikinja, aktivistica i prevoditeljica imenovala ih je po dvjema ulicama, Ilici i Masarykovoj. “llica” je album koji je izdala sa svojim Elementalom.

Ranije ove godine Remi je izdala svoju prvu zbirku poezije “Masarykova”. U njoj mapira svoj intimni i privatni Zagreb i to čini jednom dubinom po senzibilitetu drukčijom od one koju smo navikli čuti u Elementalovim pjesmama. O zome kakvi su njezini osjećaji dok danas šeta po svojem gradu, što bi u gradu promijenila, te gdje vidi uzrok problema u našoj metropoli Remi je otkrila u velikom intervjuu za Jutarnji.

– U Zagrebu je sve je dobro dok ne podigneš pogled. Onda vidiš zabatne zidove kojih nema i neka jeza se uvuče u tebe. Potres je bio zadnji čavao u lijes ovoga grada. Znam da zvuči dramatično, ali zaista razmišljam koliko je Zagreb propatio u posljednjih 20 godina, pod okrutnim gradskim vodstvom – kaže. Često, priča, zamišlja što bi bilo kad bi bilo.

– Da je novac građana zaista utrošen u poboljšanje cesta, zgrada, fasada, da su se otvarali novi prostori za sport, kulturu… Da su umjesto fontana i spomenika s ‘izmaglicom’ niknuli parkovi, male zelene oaze, drvoredi. No, Zagreb postade Kantograd u raljama rođačkog kapitala koji melje, gazi, prisvaja i ruši i gore od potresa. Možda je potres bio Zagrebov očajnički pokušaj da se ‘otarasi’ balasta. Jer je nakon potresa isplivala istina: ovaj grad je već odavno zapušten i urušen. Cijedi ga se koliko se može. Ja, evo, čekam da napokon uzvrati udarac, jer se priča da je nepokoreni grad. Želim to vidjeti. Izbori su 2021. Izborimo se – kaže 41-godišnja glazbenica.

Mirela tako osim prigovora ima i konkretne ideje što bi napravila kako bi se poboljšala kvaliteta života u gradu.

– Umjesto da pustimo da centar grada odumire – prošećite se Ilicom od Britanca nadalje pa mi recite da Zagreb nije grad duhova – reanimirajmo prostore nekadašnjih obrta, obrtničkih dućana ili trgovačkih prostora tako što ćemo ih iznajmiti zainteresiranim stranama po povlaštenoj najamnini. Dajmo prednost najma udrugama građana, nevladinim udrugama, obrtnicima, malim poduzetnicima, invalidima… Uložimo u drvorede umjesto u stupiće za ograničavanje prometa. Povucimo iz uskog centra grada automobile i oformimo pješačke zone. Otvorimo zajedničke gradske vrtove za organski uzgoj. Reorganizirajmo biciklističke staze tako da ne oduzimaju ionako skučen prostor pješacima. Otvorimo još teretana na otvorenom, gdje će se mladi i stari družiti i vježbati. Otvorimo parkove za glazbenike i kipare, da ih ukrase po svom – ideja o Muzičkom parku u mojoj glavi kuha već godinama – priča pa pjevuši prikladnu numeru: “Ova mala djevojčica puna je velikih želja”.

Ipak, Zagreb je njezin idealni grad. – Ali s drugom upravom – istaknula je Remi za Jutarnji.


Komentari