Reakcije na povijesno preuzimanje Twittera: ‘Elon Musk, kupi HDZ i nas sve, hvala puno’

Foto: Guliver

Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a Elon Musk postigao je dogovor o kupnji Twittera za otprilike 44 milijarde dolara. Početkom travnja se doznalo kako Musk posjeduje 9,2 posto dionica Twittera, odnosno, da ima 73,5 milijuna dionica, što je po tadašnjoj cijeni iznosilo 2,4 milijarde dolara. Prvotno se mislilo kako je Muskov plan bio ‘uvući se’ u upravni odbor tvrtke, ali je to odbio, jer bi ga to spriječilo da posjeduje više od 14,9 posto tvrtke.

Musk, inače veliki kritičar te društvene mreže, zagovara slobodu govora, a posebno je ‘cipelario’ politiku uklanjanja sadržaja.

‘Sloboda govora temelj je funkcionalne demokracije, a Twitter je poput digitalnog gradskog trga na kojem se raspravlja o pitanjima ključnima za budućnost čovječanstva. Želim učiniti Twitter boljim nego ikada tako što ću ga poboljšati novim značajkama, uz algoritme otvorenog koda kako bi se povećalo povjerenje, kako bismo pobijedili spam botove i tako potvrdili autentičnost, odnosno identitet svih ljudi. Twitter ima golem potencijal, a ja se radujem suradnji s tvrtkom i zajednicom korisnika kako bismo ga otključali’, napisao je Musk u priopćenju u kojem je najavio kupnju.

Južnoafrikanac je također istaknuo kako se nada da će čak i njegovi najgori kritičari ostati na Twitteru “jer to znači sloboda govora”.

Mnogi se sada pitaju hoće li se na tu društvenu mrežu vratiti Donald Trump, kojemu je Twitter doživotno zabranio pristup nakon prosvjeda na Capitolu u siječnju 2021. godine.

Reakcije korisnika su podijeljene, kao što je bilo i očekivano. Britanska glumica Jameela Jamil napisala je da očekuje da će mreža postati “još više nezakonita, puna mržnje, ksenofobična, zadrta i mizogina”.

Oglasio se i MOST-ov zastupnik Marin Miletić, koji je povodom Muskove akvizicije napisao.

“Elon Musk, kupi HDZ i nas sve, hvala puno.”

Miletićev ‘klub’ bio je još precizniji.

“Pozdravljamo najave novog vlasnika koje idu u smjeru jačanja slobode govora na ovoj platformi”, piše u objavi na Twitteru.

Vrijeme će pokazati hoće li doći do masovnog gašenja profila i odljeva s ove mreže, koju svakog dana koristi 217 milijuna korisnika.

Komentari