Razgovarali smo s Mineom o Eurosongu: ‘Mia je napravila sve što je mogla!’ Otkrila nam je i planove za ljeto

Minea (Foto: Luka Trifunović)

66. po redu Eurosong ne prestaje biti tema broj 1 na estradi. Stoga, mi smo se sada odlučili konzultirati s našom pjevačicom i voditeljicom Renatom Končić Mineom, koja je uz to i ‘veteranka’ Dore. Minea je samo za naš portal ocijenila nastup Mije Dimšić, a dotakla se i svojih početaka u devedesetima, kada se s hitom ‘Good Boy’ iznenada pojavila na sceni, najavivši sjajnu karijeru. Također, progovorila je i povijesti svog nadimka, a morala je (pod našim pritiskom) izabrati najdraže pjesme iz vlastitog opusa.

Jeste li gledali ovogodišnja eurovizijska polufinala, a ako jeste, kako biste ocijenili nastup Mije Dimšić?

Da, gledala sam i prvu i drugu polufinalnu večer. Prije svega, moram priznati da je Eurosong (iako je natjecanje bilo svakako zanimljivo) kroz godine postalo drugačije natjecanje nego što je to bilo u nekim mojim počecima. Sve se promijenilo, i kriteriji, i pjesme, ali s godinama se trendovi mijenjaju, tako da je Eurovizija sada nešto drugo nego što je to bilo nekada. Što se tiče Mije Dimšić, s obzirom da ja nju poznajem i privatno, a inače mi je jako draga kao osoba, ustvari sam jako ponosna na nju s obzirom da je tako mlada napravila takav jedan veliki korak i stvarno nas je dostojanstveno predstavila u Torinu. Mi smo birali pjesmu, tu se nema što reći. Nekome se to može svidjeti ili ne, ali mi smo ju izabrali i trebamo stajati iza nje. Bili bismo svi sretni da smo prošli u finale, međutim nismo, ali mislim da to Miji neće naštetiti u karijeri. Napravila je sve što je mogla i ja sam osobno ponosna na nju.

Budući da od 2017. godine nemamo finalista na Eurosongu, znate li gdje griješimo? Propuštamo li trendove? Činjenica je da od ‘Marije Magdalene’ nismo imali ozbiljnog ‘contendera’.

Pa kao što sam već spomenula, smatram da se jako puno toga promijenilo. Međutim, mi izostavljamo jednu bitnu činjenicu, a to je da smo mi prije kao delegacija na prvom mjestu imali gospođu Kseniju Urličić, koja je bila glavni pokretač cijele eurovizijske priče. Imali smo drugačije autore, cijenile su se neke druge pjesme. Danas, takvi autori, ili ih nema, ili više nisu aktivni. Te pjesme iz devedesetih ostavile su traga, imale su težinu.

Ja smatram da nitko danas nije kriv. Jednostavno smo možda ispustili žicu koju smo prije imali, a možda već iduće godine ‘upiknemo u sridu’ i shvatimo što treba raditi.

Idemo se vratiti malo u 1995. godinu i na hit ‘Good Boy’, s kojom ste se predstavili na Dori. Jel’ vam se život promijenio nakon te pjesme?

Ja sam na Doru 1995. došla kao jedno novo ime. Nisam ni sama znala što me očekuje. Ali, ja nikada nisam sanjala da ću biti poznata pjevačica. Kod mene se u životu zaista sve dogodilo spontano i slučajno. Tako je bio i spontan taj nastup na Dori, iako je pomno bio osmišljen, od glave do pete. Pjesma je bila rađena baš za Euroviziju. Radili su je Danijel Popović i Željko Pavičić, koji su apsolutno znali što čine. Doslovno su preko noći ljudi saznali tko je Minea.

Tijekom devedesetih godina nastup na Dori bio je prestiž, a danas je, po mom sudu, postalo ‘razvojno natjecanje’. Zašto naši najpoznatiji izvođači danas zaziru od nastupa na Dori?

Dora je bila jedan od najeminentnijih događaja u Hrvatskoj u tom periodu i svakom je bilo na ponos i čast tu nastupiti, makar i u polufinalnoj večeri. Danas trendovi vuku svoje. Mladi imaju neke druge interese, afinitete, i to je razlika nebo i zemlja u odnosu na prije. Što se tiče tih izvođača, ja ne mogu pričati u tuđe ime, ali mogu reći svoje mišljenje i smatram da oni tu ne vide svoje interese.

Ostanimo malo u devedesetima. Nepobitna je činjenica je ‘Rano’ vaš najveći hit. Pretpostavljam, i najdraži, ali koju biste (osim ‘Rano’) istaknuli kao svoj ‘personal favourite’?

To me često pitaju i jako mi je teško odgovoriti na to pitanje. Ja pjesmu ‘Rano’ nosim u svom srcu. Fenomen mi je taj što su i nakon toliko godina sve te pjesme zaživjele, ne mogu reći ponovo, ali meni je puno ljeto koncerata vezano za devedesete i svi traže hitove iz tog razdoblja. Nedavno sam bila na jednom privatnom rođendanu i pjevala sam ‘Rano’ jedno deset puta kroz večer, ‘Vrapce i komarce’ isto toliko. To je zaista bio jedan zarazan period i enigma mi je da mladi koji se tada nisu rodili vole te pjesme.

A personal favourite? Meni je ‘Rano’ broj 1! Također, imam par favorita iz samih početaka karijere. Recimo, mom tati je jedna od najdražih pjesama ‘Mrvica’, a iz ‘novije ere’ izdvojila bih pjesmu ‘Jedno’. Također, jako mi je draga izvedba ‘Ako ovo je kraj’ koju sam pjevala u duetu s Davorom Dragojevićem.

Kakvi su vam planovi za ljeto?

Cijelo ljeto mi je krcato koncertima! Planiram nastup na CMC festivalu s mladom Slovenkom Nikom Zorjan. Imam u planu još neke nastupe vezano za televiziju i festivale, ali otom potom. Biti će novih pjesama, a i novih spotova, čemu se veselim. Očekujte svašta!

Za kraj, zašto nadimak Minea?

Na početku karijere imala sam doslovno 24 sata za smisliti novo ime, a ideja je došla od mog tadašnjeg menadžera Borisa Šuputa, čovjeka koji je obilježio moje početke, a koji nažalost danas više nije s nama. Procijenilo se tada da ime Renata nije dovoljno zvučno i scenski, ali danas sam zadovoljna što sam izabrala ime Minea. Slučajno sam iz enciklopedije izvukla to ime, koje je bilo najbliže meni i mogla sam se zamisliti pod tim imenom. Boris je imao neke druge ideje, prijedloge, ali ‘Minea’ je bila ‘jača od svega’.

Komentari