RAZGOVARALI SMO S AUTOROM ‘SMOGOVACA’: Jeste li znali tko je bio inspiracija za popularnu seriju?

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Malo tko, bez obzira na godine, nije čuo za kultnu obitelj Vrabec iz Naselka, dijela Peščenice. Riječ je, naravno, o popularnim “Smogovcima”, koji se se prvi emitirali na televizijskoj postaji RTV Zagreb, i to 1982. godine.

Serija je nastala po istoimenom romanu domaćeg pisca, 77-godišnjeg Hrvoja Hitreca, s kojim smo razgovarali povodom godišnjice kultne serije.

“Evo, do prekjučer nisam znao da se iduće godine obilježava četiri desetljeća emitiranja serije, da mi vi niste rekli ne bih znao ni da je ovih dana 39. godišnjica. Još malo, pa će se ‘Smogovci’ početi slaviti kao državni praznik”, rekao nam je kroz smijeh Hitrec koji, priznaje, ovakav uspjeh “Smogovaca” nije ni sanjao.

“Nisam to očekivao, nitko nije. Kada sam u tadašnju Mladost donio rukopis, rekli su mi da je pretanko. Tada sam dodao stranice i tako su nastale legendarne anegdote s ‘cuckom’, papirusom…”, priznao nam je autor.

“Smogovci su zapravo trebali biti crtica. Vodio sam sina u školu u Zvonimirovoj, kasnili smo, svađao sam se s portirom… Tu je krenulo. Pa sam dodao njegove prijatelje, a velika inspiracija bila mi je i jedna zagrebačka obitelj s devetero djece, živjeli su kod džamije”, otkrio nam je domaći književnik, a saznali smo i koji mu je najdraži lik kojeg je “stvorio”.

Foto: Instagram

“Hmmm… Crni Jack kojeg je glumio legendarni Slavko Brankov. On mi je najviše sjeo, ali ne u početku, nego kada je Slavko počeo tumačiti lik… Postupno sam mu davao više teksta, unio je posebnu živost. Smatram i kako to jest bit Smogovaca – različitost žanrova, ali i sveprisutni humor”, zaključuje Hitrec.


Komentari