Puštena na slobodu: Majka uglednog profesora usmrtila staricu i pobjegla

prometna nesreća
Dalibor urukalovic/PIXSELL

Jesu li kriteriji isti za sve, propitkuje se hrvatska javnost nakon što je u medije dospio slučaj Nade Derenčinović, majke uglednog profesora na Pravnom fakultetu, koji je ujedno član Državnoodvjetničkog vijeća Davora Derenčinovića. Dotična je naime, pobjegla s mjesta nesreće nakon što je svojim automobilom udarila u umirovljenicu Martu Meleković koja je neoprezno pretrčavala kolnih prometne zagrebačke Avenije Dubrovnik. Nesretna umirovljenika od ozljeda je nekoliko sati kasnije preminula, međutim, Derenčinović je puštena da se brani sa slobode nakon što se sama prijavila policiji. Kako piše Jutarnji list velikogoričko tužiteljstvo predlagalo je jednomjesečni pritvor za vozačicu, no sutkinja istrage Županijskog suda pustila je ženu da se brani sa sobode, ali su joj izrečene mjere oprema što pak znači oduzimanje vozačke dozvole te zabrana približavanja svjedocima uz naznaku policiji da je se svako malo provjerava. Riječ je o prometnoj nesreći sa smrtnom posljedicom iz nehaja, ali i o nepružanju pomoći te bijegu, nakon kojega se dotična u pratnji odvjetnika pojavila u policijskoj postaji, prijeti joj i do 12 godina zatvora. Tužiteljstvo je uvjereno kako je vozačica mogla bez znatnije opasnosti za sebe ili drugoga pružiti pomoć unesrećenoj. Inače, toksikološki nalaz preminule žene pokazao je kako je u vrijeme nesreće bila pripita.

“Smatram da se takvim mjerama opreza koje su izrečene mojoj branjenici, nesumnjivo može izvršiti svrha za koju bi inače bio određen istražni zatvor. Ona je osoba koja će uskoro navršiti 70 godina, a iza sebe ima 41 godinu vozačkog iskustva bez počinjenog ijednog prekršaja. Pokazala je svijest o nastanku događaja te se, nakon strašnog šoka koji je pretrpjela, samostalno prijavila policiji na daljnju obradu”, rekao je odvjetnik Saša Pavličić Bekić, izrazivši pritom sućut cijeloj obitelji preminule Marte Maleković za Jutarnji list.

Nije ovo prvi put da hrvatska javnost svjedoči prometnim nesrećama čiji su akteri poznate osobe s društvene scene, a koji su pred sudom imali zanimljiv tretman.

Da je tome tako dokazuje i Hrvoje Žužić koji je u kolovozu 2007.godine upravljajući BMW-om, također pod utjecajem alkohola i neprilagođenom brzinom usmrtio Ružicu Pavić, a njezinog dečka Hrvoja Matešića teško ozlijedio. Sin poznatog velikogoričkog tajkuna i Mesićeva kuma owsuđen je na pet godina zatvora, ali odslužio je nešto manje od četiri godine. Spomenimo onako usputno da je Hrvojeva majka velikogorička sutkinja, a sudski proces protiv njega vodio se u Karlovcu. I Dejan Maćešić, suvlasnik posrnule tvrtke One2Play u ljeto 2012.godine alkoholiziran je prošao kroz crven o na semafora te naletio na mladog motorista, koji je u tom naletu izgubio život. Godinu dana kasnije osuđen je na dvije godine zatvora koje nije ”odležao već je 13 mjeseci boravio u zatvoru, a dva u pritvoru. I ono vrijeme koje je proveo u zatvoru nije djelovalo odveć zatvorski budući je kaznu služio u pulskoj Valturi, kaznionici poluotvorenog tipa. Tako je imao slobodne vikende i godišnji odmor, tijekom čega je opet smio sjesti za volan , kao da se ništa nije dogodilo.

U listopadu 2007-e život je izgubila 29-godišnja Jasmina Čelica koja je na pješačkom prijelazu u središtu Zagreba stradala zbog nesreće koju je izazvao 22-godišnji Marko Leko svojim Jeepom Cherokeejem. Priča je ovo koja je veoma brzo pala u zaborav, a u to doba govorilo se da je Leko sin moćnog hrvatskog poduzetnika koji za volan nije smio sjesti jer mu je snaga veća od 75 kw. Unatoč tome, mladić koji je u godinu dana počinio pet prometnih prekršaja, nakon policijskog očevida na slobodu se odvezao sam, a zagrebački Županijski sud osudio ga je na uvjetnu kaznu od godine dana, bez da mu je vozačka oduzeta. Prometna nesreća s tragičnim epilogom odvila se 2013. u Slavonskom brodu. Tamo su teško stradale tri djevojčice koje su se pješačkom stazom uz cestu vraćale kući iz škole, prilikom čega iz je udario BMW kojim je upravljao Deni Župan koji nije imao dozvolu za rukovođenje automobilom te snage. Od zadobivenih povreda, četiri dana kasnije jedna od djevojčica izgubila je bitku za život. Župan je na brodskom Županijskom sudu osuđen na svega četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Prometna nesreće dogodila se davne 2002. godine u Makarskoj, a na nogostupu na korak do pješačkog prijelaza život su izgubile Ana Andrijašević i Kata Erceg, djevojke su imale svega 16 godina. Nesmotrenošću im je život oduzeo Ivan Primorac, sin poznatog oca i hercegovačkog tajkuna Marijana Primorca, koji je blizak prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera. Mladić je u vrijeme nesreće imao 17 godine i bez vozačke dozvole upravljao snažnim BMW-om i to znatno većom brzinom od dozvoljene. Nesreća je ponovno posvjedočila kobnoj hrvatskoj statistici, jer maloljetni mladić i prije kobnog događaja višestruko je kažnjavan za prometne prekršaje. Sutkinja Općinskog suda u Splitu Maria Majić osuđuje ga na 2,5 godine zatvora. Kasnije se presuda umanjuje na Županijskom sudu uz obrazloženje da je riječ o mladiću koji dolazi iz društveno prihvatljive obitelji te da je uspješan student u inozemstvu. Ovaj mladić danas je slobodan čovjek, u zatvoru u Valturi proveo je 22 mjeseca.

Nedavno je javnost šokirala vijest o stravičnoj prometnoj nesreći koju je doživio pjevač Toni Cetinski pri čemu je život izgubio muškarac. Strašnu nesreću doživio je voditelj Saša Lozar, koji je svojim Mercedesom udario u pješaka na zagrebačkoj Selskoj cesti. Pješak je nakon višesatne borbe za život podlegao ozljedama u bolnici. I Krunoslav Kićo Slabinac sudjelovao je u prometnoj nesreći koncem 2008.godine, nedaleko od Našica, u kojoj je život izgubio muškarac koji je kako je naknadno utvrđeno u alkoholiziranom stanju pao pod pjevačev auto.  Pjevač Aki Rahimovski pod utjecajem alkohola (0,7 promila) pregazio je pješaka koji je imao skoro tri promila. Glumac Emih Hadžihafizbegović skrivio je ne tako davne 2014.godine prometnu nesreću na autocesti A3 kod Bročica u kojoj je život izgubila Ankica Kuduz, uspostavljeno je da je vozio neprilagođenom brzinom te je osuđen na jednogodišnju uvjetnu kaznu. Legendarni golman Dražen Ladić skrivio je tešku prometnu nesreću u Zagrebu kada je prošavši kroz crveno na križanju Kačićeve i Klaićeve udario u auto u kojem je bilo pet mladića. Prometne nesreće imali su dakako i političari, a najpoznatiji je slučaj Radimira Čačića. Nedavno je javnos svjedočila slučaju riječke SDP-ove pročelnice Vere Begić Blečić koja je vozeći pod utjecajm alkohola usmrtila muškarca.

Nekadašnji ministar zdravstva, aktualni ličko-senjski župan Darko Milinović nedavno je bio primoran potražiti liječničku pomoć stoga što je izletio sa staze na Grobniku.

“Stisnuo sam gas u krivini, prevrtao sam se 150 metara i da nisam fit i imao opremu, možda bih i poginuo, a ne samo prošao s prijelomom kosti na zapešću”, poručio je Milinović u razgovoru za 24 sata nakon nesreće.

Hospitaliziran je u Lovranu gdje je utvrđeno kako mu je na tri mjesta pukla kost u zapešću. Naveo je i da uvijek sa sobom ima punu zaštitnu opremu, ali i da je početkom godine donio odluku kako motorom neće ići na prometnice.

Nedavno je službenim automobilom na motociklista naletio SDP-ov Zvane Brumnić, a nemili događaj odvio se u Splitu. Srećom, vozač motora lakše je ozlijeđen, no nesreću je skrivio upravno Brumnić koji je oduzeo prednost motociklistu.

Poteškoća u prometu imao je i drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić, koji se u zagrebačkoj Medulićevoj ulici spustio prema Ilici te pritom pogodio tramvaj, koji je tamo prolazio i koji je imao prednost. Brkić je tada završio u bolnici jer mu je pozlilo u automobilu.

Milan Bandić 2002. godine u Zagrebu izazvao je prometnu nesreću svojim Rang Roverom, a za volanom je bio ‘pod gasom’ kada su ga ulovili jer se nakon nesreće samo odvezao dalje, a policajci su mu izmjerili 1,6 promila. Zbog neprilagođene brzine 2005. godine Vesna Pusić je na autoputu Zagreb-Rijeka sletjela s ceste kod Bosiljeva te umalo poginula.

Piše Iva Međugorac


Komentari