PROŠLE SU 22 GODINE! Ena Begović ostala je neprežaljena diva, njezina smrt šokirala je cijelu Hrvatsku

Ena Begović (Foto: Damjan Tadić)

Ena Begović, neprežaljena diva hrvatskog glumišta, tragično je izgubila život u prometnoj nesreći na otoku Braču koja se dogodila na današnji dan prije točno 22 godine.

Stravični događaj dogodio se u mjestu Splitska, a u automobilu (terenac Grand Cherokee) su u trenutku nesreće bili Ena Begović s novorođenom kćerkicom Lanom, njen suprug Josip Radeljak, njena majka Tereza i Dikanov, tad 18-godišnji sin Leo.

Do nesreće je došlo kad je Leo, kao neiskusan mladi vozač, imao problema s usponom uz brdo, pa je zbog toga odlučio zamijeniti se s ocem i njemu prepustiti volan. No kad su obojica izišli iz vozila, njihov je terenac počeo kliziti unatrag, a Ena Begović je pri tome ispala iz vozila i preminula od teških ozljeda glave i kralježnice. Ena je 1. srpnja iste godine postala majka malene Lane, ali je sudbina htjela da u majčinstvu uživa samo 40-tak dana.

Karizmatična prvakinja HNK-a 

Jedna od najslavnijih hrvatskih glumica 20. stoljeća rodila se 8. srpnja 1960. godine, a karijeru je započela već u svojoj 18. godini, statirajući u filmu Lordana Zafranovića ‘Okupacija u 26 slika’. ‘Breakthrough’ na velikom platnu ostvarila je ulogom u filmu ‘Pad Italije’ iz 1981. godine, također se pojavljivala u uspješnicama ‘Treća žena’ i ‘Glembajevi’.  Za ulogu barunice Castelli u potonjem filmu dobila je i Zlatnu arenu 1988. za najbolju sporednu ulogu.

Međutim, nagradu u Puli je odbila primiti budući da je smatrala da se radilo o glavnoj ženskoj ulozi, čime je izazvala burne reakcije kritičara.

Osim filmske i televizijske karijere, Ene Begović je brojna priznanja i nagrade zaslužila fantastičnim performansima na kazališnim daskama. Njezina prva kazališna uloga bila je “Ajaksai” u režiji Vlade Habuneka, a 16 je godina bila prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U tom je periodu odigrala više od 20 glavnih uloga.

‘Nedostaje do boli i natrag’

Enina sestra Mia Begović, također glumica, svojevremeno je kazala da vrijeme nije izliječilo silnu bol.

“Ena mi nedostaje do boli i natrag. Strašno. Kao kažu da će biti lakše s vremenom. To su uistinu smislili oni koji nisu prošli kroz nešto takvo”, kazala je Mia, otkrivši kako se u fazi odrastanja ponekad svađala sa sestrom.

“Svađale smo se jer sam se ja uvijek htjela igrati sa starijima, s njezinom ekipom. Uvijek sam htjela biti s njom, a stalno sam im svima smetala. Jednom me malo gurnula slučajno te sam glavom udarila o zid, još uvijek imam tu dva šava”, ispričala je Mia.


Komentari