Program kulturne razmjene studenata: Nikolina se dva puta zaputila u američku avanturu

399

Tijekom studentskih godina veliki se broj studenata hrabro odluči otići preko bare uz Work and Travel USA, program kulturne razmjene studenata koji omogućuje studentima iz cijelog svijeta da tijekom ljetnih mjeseci borave u Americi i obavljaju, skupa s američkim studentima i studentima drugih zemalja širom svijeta, poslove sezonskog karaktera kod poslodavaca širom Amerike.

U američku avanturu života prošle i ove godine, od lipnja do početka listopada, zaputila se Nikolina Burger, 23-godišnja studentica Poljoprovrednog fakulteta u Osijeku, koja je na taj način dobro iskoristila apsolventsku godinu.

Njezina je prva prijava na program Work and Travel, kaže, bila “kao iz vedra neba”. U razgovoru s prijateljicom odlučila je – zašto ne otići “preko bare” i usput zaraditi.

Detaljnije je istražila cijeli program kako bi roditeljima svoju odluku predstavila kao fantastičnu ideju koja će i njih oduševiti.

Nakon razgovora s roditeljima, koji su na moje iznenađenje već čuli za program, odlučila sam se prijaviti iako nisam bila sigurna gdje bih išla i što bih radila. Samo neka se ide! Nije me bilo strah novog i nepoznatog; tome sam se veselila. Osobno mi je najteže pala razdvojenost s dečkom, no nisam htjela da me to zaustavi. Oboje smo se složili da tri mjeseca nije tako puno i da se trebam prijaviti, kazala nam je Nikolina.


Proces prijave

Nakon prijave na program i intervjua preko Skypea s agencijom i potencijalnim poslodavcima, Nikolina je najprije morala napraviti putovnicu i potom čekati da stigne njezin DS form kako bi se prijavila za vizu. Tijekom prijave joj je najviše pomogla, naravno, sama agencija koja studente u početku vodi kroz svaki korak i odgovara na sva pitanja zainteresiranih.

U SAD-u je bila smještena u kući s još nekoliko desetaka studenata iz različitih dijelova svijeta. Prve godine otišla je u Conwayu (New Hampshire) gdje je, kaže, radila u supermarketu na odjelu s ribom. Drugi posao našla je u hotelu gdje je radila kao poslužiteljica na doručku i poslije toga kao supervizor za vođenje kućanstva. Druge godine, u novoj američkoj avanturi, otišla je u Cambridge (Maryland) gdje je radila u hotelu Hyatt kao server na bazenu. Nakon nekoliko tjedana ponuđen joj je i posao u marketu unutar hotela gdje je posluživala i pravila Starbucks kavu.

Ima dana kada je bilo zbilja naporno i kada ne znam što bih sa sobom od dosade. Na prvoj godini sam kukala kako nakon posla smrdim na ribu jer sam radila na odjelu s ribom, a ove godine sam radila kao server na bazenu i toliko sam se znojila jer je vani bilo +40. Doslovno se cijedilo s mene koliko je bilo vani vruće! No iskreno, kada bih došla kući poslije posla, sjela bih na terasu sa svojim prijateljima koje sam tamo upoznala i svi skupa smo se malo podružili, kukali, cvilili i smijali se. Shvatiš da je dan ipak super prošao i da je manje naporan kada si okružen ljudima koji prolaze kroz isto što i ti, kaže Nikolina. Uz to je i zarada puno bolja nego u Hrvatskoj pa je lakše “pretrpjeti”.

Kada bi imala slobodan dan, otišla bi, kaže, u neki obližnji grad, nacionalni park, kupanje u bazenu ili na jezeru, vožnju biciklom ili bi pak potrošila plaću u obližnjem shopping centru, govori sa smiješkom.

Brza prilagodba u novoj okolini

Prilagodba, kaže, nije bila zahtjevna i brzo se prilagodila američkom načinu života.

Brzo su oni prihvatili mene i moje različitosti što se tiče govora i naglaska. Brzo sam prihvatila i ja njih i njihove različitosti u izgledu, porijeklu i vjeri. Tamo sam upoznala neke ljude koji će mi zauvijek ostati u srcu i uvijek će biti zahvalna na njihovoj pomoći i načinu na koji su me prihvatili jer sam se osjećala kao da nisam tako daleko od svoga doma, kazala nam je studentica.

Što se tiče razlike između SAD-a i Hrvatske, Nikolina ističe da SAD ima veći izbor svega.

Definitivno u Americi ima više izbora. Radi li se to o čipsu Pringle’s kojeg ima u troduplo više vrsta okusa nego kod nas ili do izbora poslova koje bi ti htio raditi kada “odrasteš”. To je ono što sam i njima često govorila; da Amerikanci zapravo nisu svjesni koliko oni imaju opcija za posao ili hobi, a ne iskorištavaju to. Kod nas bi te možda i ismijali ako želiš baviti nečime što nije toliko prihvaćeno u Hrvatskoj, što je po meni žalosno, požalila se studentica.

‘Nailaziš na prepreke s kojima se dosad nisi susreo’

Iako odlazak košta puno, vrlo je jednostavno, kaže Nikolina, vratiti uloženo.

Ono što je nama svima problem u startu je novac koji ako nemaš, posudiš, a danas, hvala Bogu, imamo puno kredita koji su namijenjeni baš za ovu vrstu programa s malom kamatnom stopom. Kada se vratiš iz Amerike, opet imaš dovoljno novaca da pokriješ i taj “startni” dio programa koji si morao uložiti, ističe Nikolina koja se ove godine odlučila odvažiti i otići na Agriculture internship koji traje 6 do 12 mjeseci.

Stoga od srca, kaže, preporučuje studentima da se prijave na program Work and Travel.

Ne znam što to zvuči loše: radiš i provodiš svoje ljeto u Americi, imaš priliku upoznati ljude iz raznih zemalja i time stekneš zbilja dobre prijatelje koji ćeš pamtiti zauvijek, shvatiš koliko si zapravo zreo u svojoj glavi jer ćeš naići na različite prepreke s kojima se do sada nisi susreo, na kraju tog ljeta ćeš putovati po Americi. What’s not to like? zaključuje 23-godišnja studentica koja će, kada završi sa studiranjem, ponovno posjetiti SAD kako bi posjetila prijatelje koje je tamo upoznala.

Najviše s radovala povratku svom domu, no bio je to povratak s najljepšim uspomenama i odličnim životnim i poslovnim iskustvom iz “zemlje gdje se ostvaruju svi snovi”, barem na tri mjeseca.