PROCURILE VELIKE FINANCIJSKE TAJNE: Ovo su zvijezde koje su utajile porez

Kolaž: Instagram

Atraktivna kolumbijska pjevačica, 44-godišnja Shakira i poznata 51- godišnja manekenka Claudia Schiffer našle su se na popisu imena u javnosti nakon curenja financijskih dokumenata. Cijeli slučaj su nazvali Pandorom, a mnoge slavne osobe koristile su različite račune kako bi izbjegli plaćanje poreza.

Osim toga, u javnost su izašle financijske tajne sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, popularnih pjevača s A liste, te dužnosnika. Na popisu se tako našao ruski predsjednik Putin, Shakira te Claudija Schiffer, javlja večernji.hr

Naime, najzanimljivija je priča Shakire koja je osnovala tvrtku na otoku kako bi prikrila imovinu, a u Španjolskoj su je optužili za utaju poreza. Prijelomna vijest odjeknula je i Barcelonom gdje su optužili pjevačicu za neplaćanje više od 14 milijuna eura poreza, a sve se dogodilo u razmaku od 2014. do 2015. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shakira (@shakira)

Pjevačica je sve optužbe odbacila, međutim mogla bi završiti na optuženičkoj klupi kako tvrdi državno odvjetništvo.

Naime, Shakira je u Španjolskoj živjela dovoljno dugo zbog čega bi trebala platiti porez na svoj prihod u toj zemlji no ona ističe da je u razdoblju od 2012. do 2014. godine bila porezni obveznik Bahama te da je samo povremeno putovala u Španjolsku.

Podsjetimo, Shakira je u vezi je s nogometašem Barcelone Gerardom Piqueom već više od 10 godina, a zajedno imaju dvoje djece, no pjevačica tvrdi da službeno u Španjolskoj živi tek od 2016. godine.

Claudija Schiffer se nije izjasnila, ali javili su se njezini  odvjetnici njemačkog modela koji su naveli kako ona trenutno plaća porez u Velikoj Britaniji gdje i živi. Pandora papiri sadrže više od 12 milijuna dokumenata koje su prikupile financijske kompanije s Britanskih Djevičanskih otoka, Paname, Belizea, Cipra, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Singapura i Švicarske, a koje je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claudia Schiffer (@claudiaschiffer)

Vladimir Putin našao se na popisu jednako kao i bivši britanski premijer Tony Blair te češki premijer Andrej Babiš. Mnoge transakcije koje su obavljali nisu legalne, a otkrivena je i praksa bogatih- osnivanje kompanija pomoću kojih kupuju imovinu. Ovo je već drugo curenje dokumenata unazad pet godina, nakon što su 2016. godine također objavljeni takozvani Panama “dokumenti” zbog koji su mnoge zemlje promijenile zakone, a mnogi političari morali su napustiti svoje fotelje nakon što je sve izašlo u javnost.

Komentari