Pristiglo šest ponuda za RTL Hrvatsku, za kupnju zainteresirani i u Srbiji, evo detalja

Foto: RTL

Nakon što je RTL Grupa, najveći europski televizijski nakladnik, u nekoliko zemalja već provela različite procese konsolidacije, u posljednjih mjesec dana ozbiljno razmatra i opcije za svoje poslovanje u Hrvatskoj, piše Jutarnji list. Kako doznaje spomenuti medij, isto su opisali kao reviziju strateških opcija koja ne mora nužno voditi nekom sporazumu o partnerstvu ili transakciji, ali potvrđuju kako je njihov poziv izazvao interes.

Također, kako Jutarnji neslužbeno doznaje, RTL Grupa je primila čak šest ponuda medijskih igrača koji su prisutni na domaćem, ali i europskom tržištu te barem jednog financijskog investitora. No, oko cijelog procesa, koji može rezultirati i prodajom, što je bio slučaj s njihovom kompanijom u Belgiji, u RTL Grupi nisu zasad razgovorljivi.

˝Oko istraživanja opcija za i s RTL Hrvatska vidimo snažan interes na tržištu. Međutim, molimo da razumijete da ne možemo komentirati više od toga˝, kratko je za domaći medij rekla Irina Mettner – Isfort, direktorica za medije i odnose s ulagačima RTL Grupe.

Pažnju privukli i u Beogradu i u Austriji

Inače, prema nepotvrđenim informacijama na tržištu, pažnju su izazvali kod Adria Media Grupe iz Beograda u vlasništvu Igora Žeželja, koja kroz Adria Media Zagreb u Hrvatskoj publicira devet časopisa i devet internet izdanja, između ostalog i Cosmopolitan i Story. Glavna direktorica iz zagrebačke kompanije, Ivana Krajinović, nije ni potvrdila ni demantirala da su poslali ponudu za RTL Hrvatska. Također, slično su se ponijeli i u Telegram Media Grupi, izdavaču portala Telegram.hr, Telesport i Super1, koja se predstavlja kao najveći digital – only izdavač u Hrvatskoj. Podsjećamo, oni su 2019. godine prodali portal Net.hr upravo RTL-u Hrvatska.

Iz austrijskog sjedišta Styria Media Grupe, koja je u Hrvatskoj prisutna kroz novine 24 sata, Večernji list i Poslovni dnevnik, također su poručili kako ne mogu komentirati glasine. Prema neslužbenim saznanjima, kao potencijalne financijske partnere RTL-a, Jutarnji još navodi i češki fond PPF koji u Srbiji drži mobilnu mrežu Telenor te kompanije iz Mađarske i Grčke.

Iz RTL Grupe poslovne poteze i saveze koja sklapaju ove godine uglavnom objašnjavaju kao odgovor na sve snažniju konkurenciju globalnih (američkih) tehnoloških platformi, a navode pri tome da su usmjereni na povećanje broadcasting biznisa i stvaranje ˝međumedijskih šampiona˝.

Komentari