Prijeti nam nestašica? Zbog globalnog zatopljenja ‘otopit’ će se čokolada

Ivo Cagalj/PIXSELL

Kako piše Jutarnji list, neprestano raste broj potrošača najpoznatije slastice, čokolade, a stručnjaci upozoravaju da će do 2025. godine doći do nestašice kakaa.

O čokoladi se u natrag nekoliko godina stalno piše. Govori se o njezinom anti-age efektu, mnoštvu antioksidansa koji ima u sebi i antistres efektu koji stvari kod konzumiranja. Zbog tih djelotvornih učinaka od 2015. godine konstantno raste broj konzumenata čokolade.

Švicarci su najveći ovisnici o čokoladi i čokoladnim slasticama, a pojedu 8 kilograma ove poslastice po glavi stanovnika. Čokolada se najviše konzumira u Zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi, dok cvate novo tržište u Indiji i Kini zbog širenja urbanizacije i srednje društvne klase.

No ipak, ovako velika konzumacija slatkog osim što ostavlja tragove na zubima u obliku karijesa, isto tako ostavlja tragove na Zemlji i na njezinom okolišu.

Kakao je nježna biljka kojoj je potrebna vlažna tropska klima i hladovina kišnih šuma. Najviše se čokolade proizvodi na zapadu Afrike, točnije u Obali Bijelokosti i Gani. U ove dvije zemlje razmišljaju da uzgoj premjeste na veće brdske uzvisine zbog sve većeg zagrijavanja zemlje.

Osim klime, najveća prijetnja biljci kakaa predstavljaju i insekti koji prenose različite bolesti. Zbog toga se godišnje gubi od 30 do 40 posto uzgoja. Zbog teškoće uzgoja kakaa farmeri se sve više okreću proizvodnji kukuruza i drugih žitarica.

Postoji li rješenja za problem?

Gana se nada, zbog sve većeg zanimanja Azije za čokoladom, da će vlada Kine financijski pomoći u uzgajanju kakaa. Isto tako, proizvođači čokolade tražit će pomoć Emirata i Saudijske Arabije, gdje je čokolada status bogatstva.

Mars Wrigley, najveći proizvođač čokolade na svijetu, je uložio milijardu dolara u istraživanje na što otporniji kakao. Isto tako su najavili da će izdavati certifikate za samo najbolji kakao koji će i otkupljivati.

Glavni problem koji treba riješiti je dječji rad na poljima kakaa, kao i iskorištavanje radnika u proizvodnji.

Sami farmeri iz Afrike koji imaju plantaže kakaa žele se više uključiti u distribuciju proizvoda i stvoriti uniju, kao OPEC, za čokoladu. Na ovaj način bi se štitili mali proizvođači koji su najosjetljiviji na tržišme promjene.


Komentari