Preminuo zagrebački autor poznatih stripova: ‘S tugom javljamo svim ljubiteljima stripa da nas je jučer napustio naš dragi Julio’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Poznati hrvatski crtač stripa Julio Radilović Jules preminuo je u 94. godini, a tužnu vijest o njegovoj smrti danas su objavili na Facebook stranici Stripforum. ˝S tugom javljamo da nas je jučer napustio naš dragi Julio Radilović – Jules˝, stoji u emotivnoj objavi posvećenoj Juliju koji je bio posljednji živući predstavnik tzv. zlatne generacije strip autora u Hrvatskoj.

Julio se rodio u Mariboru, no od jedanaeste godine je živio u Zagrebu. Crtačko-ilustratorsku karijeru započeo je 1945. godine u pismoslikarskom atelijeru Marija Saletta, a zatim upisuje Školu primijenjenih umjetnosti koju nije završio opredijelivši se za karijeru slobodnoga umjetnika.

Profesionalno se bavio stripom od 1955. godine do umirovljenja 1989. godine. Poznat je po uzbudljivim, akcijskim stripovima i po stripovima s tematikom iz hrvatske i svjetske povijesti, kao što su ‘Kroz minula stoljeća’ i ‘Partizani’, koji je Jules crtao po scenarijima beogradskog dramskog pisca Đorđa Lebovića.


Komentari