PREMINUO JE LEGENDARNI SIDNEY POITIER: Prvi crnac koji je osvojio Oscara za najboljeg glumca

Foto: Oprah

Legendarni glumac Sidney Poitier, prvi crnac koji je ikada osvojio Oscara, preminuo je u 94. godini. Njegovu smrt prvi je objavio ministar vanjskih poslova Bahama Fred Mitchell u petak ujutro. Poitierovu smrt potvrdio je za NBC News izvor blizak obitelji. Nije otkriven uzrok smrti.

Poitier je većinu svog djetinjstva proveo na Bahamima. Kao tinejdžer živio je s jednim od svoje braće u Miamiju, a sa 16 godina sam se preselio u New York City.

Na filmu je debitirao 1950. u filmu “No Way Out”, glumeći liječnika koji liječi bijelca. Njegova probojna uloga došla je 1955. igrajući učenika u gradskoj školi u “Blackboard Jungle”. Svoju prvu nominaciju za Oscara dobio je za glavnu ulogu u kriminalističkoj drami “The Defiant Ones” iz 1958. s Tonyjem Curtisom.

Ostale nezaboravne uloge uključuju mjuzikl “Porgy and Bess”, filmsku adaptaciju “A Raisin in the Sun” i “A Patch of Blue”. Počevši od 1970-ih, Poitier je režirao niz filmova, uključujući “Uptown Saturday Night” i “Let’s Do It Again” s Billom Cosbyjem. Godine 1980. režirao je hit komediju “Stir Crazy” s Richardom Pryorom i Geneom Wilderom u glavnim ulogama.

Nakon povlačenja iz glume 1997., bio je nerezidentni veleposlanik Bahama u Japanu do 2007. godine. Godine 2002., 38 godina nakon što je dobio Oscara za najboljeg glumca, Poitieru je dodijeljena počasna nagrada Oscar za njegova “izuzetna postignuća kao umjetnika i kao čovjeka”. Predsjednik Obama mu je 2009. dodijelio Predsjedničku medalju slobode, najveću civilnu čast Sjedinjenih Država.

Iza Poitiera je ostalo šest kćeri, od kojih je četiri dobio s prvom suprugom Juanitom Hardy. Iza njega je ostala i njegova sadašnja supruga Joanna Shimkus, majka dviju njegovih kćeri, uključujući glumicu Sydney Tamiiu Poitier.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sidney Poitier (@sidney_poitier_)


Komentari