Preminula zagrebačka legenda: Rajko Dujmić izgubio bitku za život

FOTO: Facebook/Rajko Dujmic

Od posljedica prometne nesreće danas je preminuo Rajko Dujmić (65).

Jutarnji list podsjeća kako je kantautor zadobio opasne ozljede kada je prošlog tjedna u srijedu oko 17:15 sati u prometnoj nesreći u mjestu Stari Laz, na području Ravne Gore, izgubio nadzor nad svojim VW Tiguanom zagrebačkih registracijskih oznaka i sletio u provaliju.

Nakon prometne nesreće u kojoj mu je teško ozlijeđena glava Dujmić je bio u komi, priključen na respirator u Jedinici intenzivnog liječenja na Sušaku.

Rajko Dujmić bio je jedan od najpriznatijih domaćih glazbenika i skladatelja. Najpoznatiji je u javnosti kao dio grupe Novi fosili, no Dujmić je skladao stotine pjesama, koje su redom bili hitovi.

Glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski te na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli te Klani Zlatni akordi, a njegova prva autorska pjesma izvedena je na Boom festivalu u Ljubljani.

S Novim Fosilima krenuo je 1978. godine, a u isto je vrijeme intenzivno surađivao sa Srebrnim krilima te grupom Riva. Upravo s grupom Riva i pjesmom “Rock me” Rajko je odnio pobjedu na Eurosongu 1989. godine. Tri godine zaredom briljirao je svojim pjesmama na Eurosongu, a osim pobjedničke “Rock me”, 1987. godine su Novi Fosili nastupili s pjesmom “Ja sam za ples” te Srebrna krila s pjesmom “Mangup”.

Najveći dio svoje karijere Rajko Dujmić proveo je u Novim Fosilima, punih 30 godina, a grupa je njegovim dolaskom, osim sjajnog klavijaturiste, dobila i sjajnog skladatelja, koji je nosio epitet jednog od ponajboljih autora na domaćoj glazbenoj sceni. Prva pjesma koju je napisao za grupu bila je “Sanjaj me”.

Najprodavanija ploča Novih Fosila “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine, prodana je u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu. Na njoj se nalaze neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i Fosila kao što su “Plava košulja“, “Saša”, “Tonka”, “Ključ je ispod otirača”…

Ploče Novih Fosila prodane su u više milijuna primjeraka, te su diskografski najuspješnija grupa svih vremena na našim prostorima.

Tijekom bogate karijere surađivao je s brojnim kolegama s estrade poput Jasne Zlokić i Jasmina Stavrosa, a 2012. godine je sa Zrinkom Tutićem pokrenuo projekt “Muzika zabavna”, s idejom promicanja glazbe u malim hrvatskim sredinama.

Napisao je čak 1821 djelo, na većini pjesama pojavljuje se kao autor glazbe, ali i kao aranžer ili producent. Svoj prvi i jedini kantautorski album “Nizvodno od raja” Rajko je objavio 1993. godine.

Poznat je i kao skladatelj filmske glazbe i reklamnih spotova. Radio je i scensku glazbu za kazališnu predstavu “Dundo Maroje” u Gavelli 1995. u režiji Krešimira Dolenčića, te za predstavu “Osam lakih komada” redateljice Nine Keflin. Svirao je električne orgulje u rock operi “Gubec beg” u kojoj su naslovne uloge igrali Branko Blaće i Josipa Lisac.

Pjesma “Moja domovina”, koju su zajednički napisali Rajko Dujmić i Zrinko Tutić ostat će posebno zapamćena u srcima mnogih ljudi. U Band Aid-u koji je 1991. otpjevao zasigurno najljepšu domoljubnu pjesmu sudjelovalo je 150 glazbenika.

Obitelj i prijatelji opraštaju se od Rajka po društvenim mrežama.

Poznati glazbenik sletio s ceste, završio s teškim ozljedama glave: ‘Molim vas, molite da se probudi iz kome’


Komentari