PREMINULA TINA TURNER: Otišla je jedna od najpoznatijih pjevačica svih vremena, tužnu vijest potvrdio glasnogovornik

Tina Turner (Foto: Guliver/AP Photo/Orlin Wagner)

Legendarna glazbenica Tina Turner preminula je u 83. godini života, potvrdio je njezin glasnogovornik za Sky News.

TUKAO JU JE DOK JE BILA TRUDNA: Tina Turner je godinama trpjela zlostavljanje moćnog supruga, skoro joj je uništio karijeru

‘Tina Turner, kraljica rock ‘n‘ rolla umrla je danas u miru u 83. godini nakon duge bolesti u svom domu u Küsnachtu blizu Züricha u Švicarskoj. S njom svijet gubi glazbenu legendu i veliki uzor’, stoji u izjavi njezina glasnogovornika.

Tina Turner, rođena kao Anna Mae Bullock 1939. godine, bila je jedna od najprodavanijih pjevačica 20. stoljeća. Zvali su je ‘kraljicom rock’n’rolla’, a svojom je glazbom i životnom pričom pomaknula granice i rušila barijere.

Prodala je više od 100 milijuna albuma diljem svijeta, osvojila je 12 nagrada Grammy, a ugledni časopis Rolling Stone ju je uvrstio među 100 najvećih umjetnika svih vremena i 100 najvećih pjevača svih vremena. Dvaput je dobila svoje mjesto u Rock’n’roll Dvorani slavnih, 1991. godine kao dio dueta s Ikeom Turnerom te 2021. godine kao samostalna umjetnica.

Turner je karijeru počela u grupi Kings of Rhythm Ikea Turnera 1957. godine. Pod imenom Little Ann pojavila se na svojoj prvoj ploči ‘Boxtop’, a dvije godine kasnije debitirala je kao Tina Turner. Sa suprugom je snimila neke od najvećih rock klasika, kao što su ‘It’s Gonna Work Out Fine’, ‘River Deep – Mountain High’, ‘Proud Mary’ i ‘Nutbush City Limits’, a raspali su se 1976. godine.

Foto: Guliver/AP Photo/Ray Stubblebine

Nakon nekoliko godina zatišja, Tina se vratila na scenu, a njezina nova faza u karijeri nazvana je ‘jednim od najvećih povrataka u povijesti glazbe’.

Njezin multiplatinasti album Private Dancer iz 1984. sadržavao je hit pjesmu ‘What’s Love Got to Do with It’, koja je osvojila nagradu Grammy za snimku godine i postala njezina prva i jedina pjesma na broju jedan Billboardove liste. U dobi od 44 godine, postala je najstarijom solo izvođačicom kojom je to pošlo za rukom, a godinama kasnije titulu je preuzela Cher.

Tijekom svjetske turneje Break Every Rule 1988. godine postavila je tadašnji Guinnessov svjetski rekord za najveći broj gledatelja (180 tisuća) na koncertu solo izvođača.


Komentari