PREMINULA KRALJICA ROMSKE GLAZBE: Esma Redžepova napustila nas je nakon kratke i teške bolesti

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Snimila je više od tisuću pjesama.

Nakon kratke i teške bolesti , makedonska pjevačica romske glazbe Esma Redžepova umrla je jutros u Skopju u 74. godini. Prošlog tjedna pjevačica je hospitalizirana u teškom stanju zbog bolesti dišnih puteva koju nije izliječila na vrijeme.

Ovog travnja bila je na 12. turneji SAD-om, gdje je proglašena drugim najboljim glasom svijeta. U Zagrebu je Esma posljednji put bila 6. travnja kada je proslavila  60. godišnjicu svoj prvog službenog nastupa kada je imala samo 12 godina.

Ona je bila jedna od prvih koja je na radiju i televiziji zapjevala na romskom jeziku

Službeno je kraljica romske glazbe bila aktivna više od 55 godina, a u Makedoniji je smatraju jednom od najvećih glazbenih ambasadorica svoje zemlje. Titulu kraljice romske glazbe službeno je dobila 1976. godine na Prvom festivalu romske glazbe u Indiji, kada joj je priznanje uručila Indira Gandhi.

Esma je snimila više od tisuću pjesama, a za velik broj njih sama je napisala tekst i glazbu. Objavila je i više od 500 ploča i CD-a, što za domaće, što za strane diskografske kuće. U Makenodniji i svijetu je održala više od 12 tisuća solističkih koncerata, a snimila je i 15 albuma za domaće i svjetske producentske kuće. Predstavljala je i Makedoniju na Eurosongu 2013. godine.

Osim po svom prodornom glasu koji je punio dvorane dugih 60 godina, Esma je poznata i kao velika humanitarka. Sa svojim pokojnim suprugom Stevom Teodosievskim udomila je, odgojila i školovala 48-ero djece. Upravo zbog toga dva je puta bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir, a dobitnica je i mnogih drugih priznanja.


Komentari