Preko pola stoljeća najomiljenijeg kluba studenata u Zagrebu

Facebook

Jedan od najpoznatijih klubova studenata definitivno je Klub studenata Istre “Mate Balota” u Zagrebu.

Klub studenata Istre “Mate Balota”, poznatiji kao “Istarski” postoji preko 50 godina, a osim studenata s područja Istre, okuplja sve željne dobre zabave i ugodne atmosfere.

U Istarskom nema čega nema, od kvizova, sportskih turnira, partyja… Nerijetko se organizira i turnir u briškuli i trešeti, a na takva događanja su dobrodošli apsolutno svi.

Prostor, točno preko puta Vinceka, (Ilica 13/1) je za članove i ostale studente otvoren za druženje radnim danom od 12 do 22h i subotom od 18 do 22h, osim kada ga inspekcija ne zatvori. Ali, na sreću studenata, takvo što nikada ne bude dugog vijeka.

Nema studenta koji u Istarskom nije započeo večer. Često se tamo gledaju tekme, igra stolni nogomet i pikado te se priprema za ludi vikend. No iza kultnog mjesta gdje se okupljaju studenti stoji puno duža priča.

“Povijest kluba seže duboko do dvadesetih godina prošlog stoljeća kada su se u glavnom gradu više manje spontano počeli okupljati prvo istarski radnici, a potom i studenti. Na današnju su lokaciju Istrijani doselili tridesetak godina kasnije.
Nakon Drugog svjetskog rata oko 1950., krenulo je druženje u ovom prostoru. Prvo su tu stariji igrali karte, no kasnije su studenti uzeli glavnu riječ i intenzivnije se počeli okupljati. Mate Balota, istarski književnik po kojem klub nosi ime, je pomogao da ovo mjesto dođe u ruke ljudi iz Istre, odnosno da ga grad Zagreb ustupi na korištenje”, kažu u klubu.

Nije ni čudo da je Istarski ostao jedno od najomiljenijih mjesta okupljanja na koje se svi rado vraćaju.


Komentari