Predškolska djeca u svijetu sedme umjetnosti

Foto: PR

Svemu lijepome dođe kraj, no novih zanimljivosti iz svijeta sedme umjetnosti zasigurno neće nedostajati. Zaključak je to ususret završetku projekta „Vrtići u kvartovskom kinu“ u organizaciji udruge „Djeca susreću umjetnost“, namijenjen poticanju filmske pismenosti od najranije dobi. Projekt, koji se od ožujka provodio u čak 24 zagrebačka vrtića, obuhvatio je aktivnosti za sve one koji su uključeni u odgoj i obrazovanje djeteta u vrtiću: njihove roditelje, pedagoge i odgajatelje. Kroz ukupno 29 održanih filmskih projekcija iz filmskog programa „Sedmi kontinent“ djeca su analizirala pogledane filmove i odrađivala projektne zadatke, a svaki uključeni vrtić dobio je na poklon filmsku kutiju te mogućnost istraživanja optičkih igračaka.

„Izlaganjem najmlađih vođenim projekcijama vrsnih audiovizualnih djela te dodatnim radionicama  i paralelnom edukacijom odgojitelja i kulturnih djelatnika utječemo na podizanje razine filmske pismenosti. Djecu podučavamo kako odabrati primjeren sadržaj i kako ga „naučiti gledati“, a odgojiteljima dajemo alate kako približiti medijsku kulturu kroz svakodnevni rad“ – poručila je predsjednica udruge „Djeca susreću umjetnost“ Edita Bilaver Galinec.

„Filmska pismenost podrazumijeva nesvakidašnji odlazak u kino i doživljaj filma, a mi ga pokušavamo oblikovati osvještavajući sva osjetila koja su nam potrebna za praćenje filma, istražujući i razumijevajući rad kina kroz interaktivnne razgovore i uvodnike u samu projekciju filma. Djeci predškolske dobi želimo prenijeti doživljaj, razvijati opće znanje o filmskoj kulturi, a nadasve ih zainteresirati za nesvakidašnje priče i raznolike kinematografije od najranije dobi“ – izjavila je voditeljica programa udruge Ivana Jakobović Alpeza.

Završetak projekta za ovu godinu obilježit će predavanje za roditelje „Dobrodošli u džunglu digitalnog doba“, koje će se održati 26. studenog u KUC Travno s početkom u 18 sati. Tijekom predavanja pokušat će se analizirati odnos djece i digitalnih medija kako bi se digitalni mediji sagledali kroz moguće opasnosti, ali i blagodati koje mogu imati na cjelokupni razvoj djeteta.

Projekt „Vrtići u kvartovskom kinu“ organiziran je uz financijsku potporu Grada Zagreba u suradnji sa sedam zagrebačkih kulturnih centara: KUC Travno, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Centar KNAP – Pešćenica, NS Dubrava, NS Sesvete, Centar za kulturu i film Augusta Cesarca i Kulturno informativni centar KIC. Ukupno je obuhvaćeno 7600 predškolske djece te je, uz filmske projekcije, održano i 14 edukativnih radionica i analiza za odgajatelje.


Komentari