Poznati zagrebački glumac priznao: ‘Sram me jer primam plaću od 9200 kn, a ne radim ništa’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Popularni kazališni i televizijski glumac Siniša Ružić na Facebooku je podijelio svoje ogorčenje zbog stanja u kojem se nalazi zagrebačko kazalište Gavella.

Kazalište Gavella, nedovršeno već više od 2,5 g., u kašnjenju radova od 1,5 g., dviju firmi koje su PROPALE (kako su uopće dobile posao?!), sada je i oštećeno (crvena i žuta) i na upravnoj zgradi u koju se ne smije ući, i na glavnoj koja ima pukotine za koje se ne zna kakve su opasnosti. Prvi službeni statičari su došli 32 dana nakon potresa, a precizan stručan uvid se čeka već sad još 27 (od 61) dana”, napisao je i priložio video koji pokazue u kakvom je stanju kazalište.

Dodao je da su djelatnicima kazališta plaće ostale iste, no ukinuto im je financiranje.

“Ne igramo. Ne probamo. Ukinuto nam je financiranje programa. Plaće su ostale netaknute, očito jer su izbori. Sram me je pred građanima da primam plaću 9200 kn, a da ne radim ništa. Sram me je da primam toliko dok medicinari u ovo doba kad su radili čuda imaju smanjene plaće?! Sram me je zbog svih onih ljudi i poštenih građana i radnika koji pošteno svakodnevno rade svoj posao za malu plaću, zbog svih učitelja, profesora, policajaca, vatrogasaca, svih javnih i važnih službi koje odgovorno rade za crkavicu”, priznao je iskreno.

Zbog svih poduzetnika i privatnika koji moraju svaki mjesec izmisliti poslove i plaću za radnike, i za brojne obaveze i namete. I na kraju zbog brojnih krasnih, talentiranih i nezaposlenih kolega umjetnika. Zovite me da vam besplatno (za plaću koju neopravdano primam) radim sve što mislite da treba, poeziju, izvedbe učenicima, lektiru, pjevanje, sviranje, standup, viceve, sinkronizacije. A sad evo teče i rijeka Gavella…nitko ne brine za imovinu i novac građana. Voda prodire u brod. Tko je kriv? Hoće li konačno netko nešto poduzeti? P.S. Ne idem ni na kakve izbore, i nisam angažiran ni u jednoj stranci”, napisao je Ružić.

Podsjetimo, na parlamentarnim izborima 2016. godine Ružić je bio na listi Mosta u prvoj izbornoj jedinici.

Kasnije, tijekom dana priznao je da je zbog svoje objave na Facebooku imao problema, no da ne od ustaje jer je mišljenja kako svoju plaću mora zaraditi.

“Imam velike probleme sa svojom prethodnom fb objavom. No neću je maknuti. Ne pada ni na pamet, jer je njezina funkcija poziv na hitnu reakciju vlasti grada i države na građevinsko-obnoviteljsko i potresom ostećeno stanje kazališta Gavella, te moje mišljenje da svoju plaću trebam zaraditi, i da se nudim da društvu pružim usluge za koje dobivam plaću.

I neće me i ne mogu prestrašiti nikakve prijetnje. Niti upiti o tome zašto me prije nije bilo sram primati plaću, u vremenu kad sam snimao seriju. Ni prijetnje da će mediji dobiti informaciju i da će svi saznati da sam svojedobno tražio i dobio pomoć/pozajmicu od Sindikata hrvatskih glumaca, koju sam naravno i vratio.

Što se tiče mog rada u Gavelli, svatko može na internetskim stranicama provjeriti što sam i koliko radio i igrao u posljednjih 20 godina, svi su precizni podaci tamo. Također me prijetnje da ću snositi štetu ako se xy smanji plaća (a za tu osobu nema nikakve ni teorijske ni praktičke mogućnosti da se takvo nešto dogodi), kao ni komentari da se radi o “lažnom moralu”, pokušaju “pridobivanja političkih bodova”, i tvrdnja da očito imam “previše novaca” uopće ne dira.

Smiješno bi bilo to komentirati. Mogu samo reći da je to MOJA objava, na MOM fb, koja izražava MOJE mišljenje, i u tom smislu ja snosim sve posljedice za to, i ne tiče se nikog drugog. Mogu samo zamoliti za ljubaznost da se pročita 1,2,3,5,10 x, sve dok se ne shvati pravo značenje.

Također, svatko je slobodan izraziti u komentarima na fb, samostalno, ili u medijima svoje mišljenje. Kad sam jutros stavio snimku kako voda teče iz zida Gavelle, zadnja pomisao mi je bila da ću deset sati kasnije pisati ovakvu objavu. No, eto”, zaključio je Ružić.


Komentari