Poznati glumac i naš kolega bori se s karcionomom: ‘Kako je izbila pandemija, ja sam sve odgodio za neka bolja vremena’

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatski glumac, producent i scenarist, ali i novinar na portalu Otvoreno Matija Jakšeković sredinom rujna suočio se s dijagnozom zloćudnog tumora testisa. Ovo je njegova priča s opakom bolešću.

“Početkom godine rekao sam da će pandemija biti veliki problem za potencijalne onkološke bolesnike, koji još nemaju dijagnozu, jer će mnogi odgađati pregled. Tada nisam znao da ću na kraju i ja biti jedan od njih”, tim riječima započeo je svoju priču Matija Jakšeković, kojeg gledatelji pamte po ulozi u hit seriji “Bibin svijet”.

Iza 38-godišnjeg umjetnika sada su tri ciklusa kemoterapije, od čijih se nuspojava još oporavlja, a o svojoj borbi sada je konačno odlučio progovoriti ponajprije da bi svojim primjerom spasio živote “onih neodlučnih”, koji zbog pandemije i straha od zaraze koronavirusom liječnike zaobilaze u širokom luku.

I sam je bio jedan od njih, a da nešto nije u redu, posumnjao je još početkom godine ne sluteći da je riječ o karcinomu koji se počeo širiti.

“Prvi simptom bio je osjećaj težine, koji je bio neodređen. Kako obično početkom godine radim nekakav svoj redoviti osnovni zdravstveni pregled, vjerojatno bih svojoj liječnici to prijavio. No kako je izbila pandemija, ja sam sve odgodio za neka bolja vremena jer sam smatrao da je sigurnije sada ne odlaziti u bolnicu na pretrage bilo koje vrste, no to se pokazalo kao greška. S obzirom na to da su problemi koje sam osjećao postajali sve češći, a na kraju sam osjetio da mi je desni testis povećan, odlučio sam sredinom rujna otići na pregled i odmah mi je dijagnosticiran tumor. Kasnije se pokazalo da je već došao do drugog stadija i javile su se lokalno ograničene metastaze na limfnim čvorovima, zbog kojih sam sada na liječenju”, otkriva Jakšeković, koji je svega tjedan dana nakon dobivene dijagnoze završio na operacijskom stolu.

Karcinom otkriven u ranoj fazi

“Cijeli proces liječenja događa se vrlo brzo i jedino što mogu jest biti zadovoljan i zahvaliti i dr. Jurencu iz KB-a Merkur, koji me operirao i koji me kao urolog vodi tijekom cijelog ovog liječenja, te dr. Gamulin i dr. Gnjidić s KBC-a Rebro, koje trenutačno vode moje liječenje kemoterapijom”, dodaje glumac.

Karcinom mu je, srećom, otkriven u ranoj fazi pa su prognoze za njegovo ozdravljenje i te kako optimistične.

“Mislim da je jako važno naglasiti koliko je bitno na vrijeme otkriti karcinom. Dakle, bez obzira na pandemiju koronavirusa, svatko tko ima i najmanju sumnju da nešto nije u redu, treba bez odgode napraviti pretrage, jednako kao što nitko ne bi trebao odgađati svoje redovite kontrolne preglede”, ističe Jakšeković za Večernji i naglašava kako ga žalosti činjenica što se u javnosti provlače teze o “kaosu” u bolnicama te se često se spominje “raspad zdravstvenog sustava”, zbog čega se stvara percepcija da bi trebalo izbjegavati bolnice.

Kaže da situacija nije takva, već da je sustav organiziran. Poduzimaju se epidemiološke mjere i nema nikakvih problema.


Komentari