Poznata sopranistica o životu u Zagrebu: ‘Voljela bih da nam ne pucaju cijevi svaki dan’

Foto: Facebook

Gošća ovotjednog ‘Purgeraja’ na Radiju Sljeme bila je 55-godišnja sopranistica Lidija Horvat Dunjko. Rođena u Varaždinu, ova, kako samu sebe zove, purgerica danas živi na Trešnjevki, a zašto sve voli Zagreb te što misli o dotepencima, između ostalog, otkrila je u emisiji.

˝Biti purgerica znači biti autohtoni građanin ovog našeg lijepog kraja˝, naglasila je odmah na samom početku docentica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. U pauzama od glazbe, najviše uživa u novopečenoj ulozi bake, a kada čuje riječ Zagreb, evo što joj prvo pada na pamet.

˝Prva pomisao na Zagreb mi je Zagreb prije 100 godina, početak 20. stoljeća, stari Zagreb sa starim ‘kaj’. Ono što meni zvoni pod Zagreb je stari Zagreb. Voljela bih da se ta vremena vrate, ali to nije realno baš˝, pojasnila je sopranistica koja ne skriva da ju, pored starog Zagreba, oduševljavaju i neki noviji dijelovi grada, posebice novija arhitektura. ˝Osobno mi se jako sviđa zagrebačka Arena, tako je lijepa˝, pojasnila je.

˝S jedne strane smo svi mi dotepenci jer nismo autohtoni Zagrepčani˝

U emisiji se dotaknula i teme dotepenaca te otkrila što ju kod isti smeta.˝S jedne strane smo svi mi dotepenci jer nismo autohtoni Zagrepčani, ali po meni su dotepenci oni koji dođu u Zagreb, ali ne prihvaćaju zagrebačku kulturu i na silu tjeraju nešto svoje, taj kulturološki moment njihovog ponašanja˝, kazala je.

Za kraj, Lidija je ispričala kakav bi Zagreb voljela vidjeti u budućnosti. ˝Voljela bih vidjeti popravljeni Zagreb, da nam ne pucaju cijevi svaki dan, da se obnovi grad. A voljela bih i da se vrati duh starog Zagreba, da se ljudi ne srame reći taj svoj stari ‘kaj’, da se osjećaju svoji na svome˝, zaključila je sopranistica.

Komentari