Povijesna nominacija! Goran Bogdan prvi je hrvatski glumac u utrci za europskog Oscara

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Europska filmska akademija objavila je u utorak nominacije za ovogodišnju Europsku filmsku nagradu, popularnu pod nazivom “europski Oscar”. U kategoriji najboljeg europskog glumca nalazi se i Goran Bogdan za glavnu ulogu u filmu “Otac” redatelja Srdana Golubovića.

Ovom nominacijom, Bogdan je postao prvi hrvatski glumac u povijesti normiran za “europskog Oscara”. Za ovu laskavu titulu glumac konkurira zajedno sa Viggom Mortensenom (“Falling”) i Madsom Mikkelsenom (“Another Round”), te Bartoszom Bieleniom (“Corpus Christi”), Eliom Germanoom (“Hidden Away”) i Lucom Marinellijem (“Martin Eden).

Dodjela 33. Europskih filmskih nagrada prvotno se trebala održati 12. prosinca u Reykjaviku, ali je zbog pandemije preseljena online. Ceremonija će se bez publike odvržati istog dana u Berlinu.

Film “Otac” otvorio je i 18. Zagreb Film Festival, a od 19. studenog imat ćete prilike gledati ga i u kinima. U fokusu filma je čovjek koji pješice putuje od svog sela na jugu Srbije do Beograda, nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu. Nastao je u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji. Iako sam film nije zaradio nominaciju u nijednoj kategoriji pohvale stižu sa svih strana.


Velika mi je čast i neizmjerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Sretan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osjetljivoj temi. Od prvih proba s redateljem Srdanom Golubovićem ispunjavalo me što plovimo zajedno ovako nježnim temama kao što je očinstvo i borba čovjeka za pronalaženjem u svijetu u koji ne pripada. U ovo doba gdje smo svi pomalo “Otac” nominacija je poput dolaska na cilj. Meni je ova vijest svakako uljepšala ovo ludo vrijeme. Iz dubine srca sam zahvalan“, izjavio je povodom nominacije Bogdan.

Komentari

loading...