POSVETA GRADU HEROJU: TV premijera potresnog i dirljivog filma ‘Sve je bio dobar san’

Dokumentarci posvećeni Gradu Heroju.

Ususret obilježavanju dana vukovarske tragedije Hrvatska radiotelevizija (HRT) emitirat će dokumentarne filmove posvećene Gradu Heroju.

Da se njegova žrtva nikada ne zaboravi

Prvi među njima je potresan, intiman i dirljiv dokumentarac Sve je bio dobar san redatelja Branka Ištvančića. Film će prvi put biti prikazan na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u petak 18. studenoga s početkom u 20:10 sati. Film proučava događaje iz vremena početka Domovinskoga rata, prati dolazak mladoga francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Republiku Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane Vukovara i mučeničku smrt na Ovčari, a sve iz vizure njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za podacima kako bi došla do posmrtnih ostataka svojega sina.

“Priču o mladome Francuzu Jean-Michelu Nicolieru ispričao mi je Antun Ivanković koji je sa mnom pokrenuo cijeli projekt. On je radio na tome da Jeana vrati u registar branitelja nakon što je uvidio da ga tamo nije bilo dvadeset godina. Fascinantno mi je kako se njegova majka Lyliane Fournier nosi sa svime što je prošla u životu. Kao glavna junakinja filma koja traga za istinom i sinovim tijelom, gospođa Fournier nije skrivala suze i ponos. Naprotiv, ona je bez frustracije došla živjeti u Republiku Hrvatsku i od nje smo mogli naučiti kako se voli domovina. Bilo mi je važno pokazati jednu drukčiju istinu o Domovinskome ratu. Film će pokazati kakve je ideale imao njezin sin kad je došao braniti Hrvatsku i stao u obranu slabijih te kakav je bio njegov san o novoj i uređenoj Europi. Važno je da Jeanova žrtva ne bude zaboravljena”, ističe redatelj Branko Ištvančić.

Priznat i nagrađivan

Film Sve je bio dobar san izazvao je veliko zanimanje javnosti i prikazan je pred brojnom publikom u kinima diljem Republike Hrvatske, a nagrađen je i priznat na mnogim festivalima. Na 7. festivalu hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016. u Rijeci dobio je tri nagrade, Grand Prix za najbolji film Festivala, nagradu za najbolju režiju i nagradu za najbolju glazbu. Film je bio među deset finalista za URTI Grand Prix for Author’s Documentary, uglednu nagradu struke u Francuskoj, a u Grčkoj je dobio nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu Beyond the Borders. Film je nedavno uvršten u izbor jednoga od najvećih festivala za dokumentarne filmove IDFA u Amsterdamu u program Docs for Sale.

Redatelj je Branko ištvančić, scenaristi su Branko Ištvančić i Silvio Mirošničenko, snimatelji Robert Krivec, Darko Krakar, Tomo Sabljić, Tomislav Kučić i Joakim Erdelji, montažeri Silvije Magdić i Branko Ištvančić, dizajner zvuka Pere Ištvančić, skladatelj glazbe Dalibor Grubačević, producenti Zvonko Milas, Antun Ivanković i Irena Škorić, a za produkciju su odgovorni Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruga Dr. Ante Starčević iz Tovarnika i udruga Artizana. Koproducent je Hrvatska radiotelevizija.

FOTO: Petar Santini
FOTO: Petar Santini


Komentari