Popodnevni san od pola sata ima znantni utjecaj na vaše zdravlje

valleysleepcenter.com

Dobro su poznati benefiti redovitog i kvalitetnog sna, međutim manje je poznato kako i spavanje tokom dana u trajanju od 20 do 30 minuta može znatno utjecati na vas!

Ako ste u mogućnosti da tokom dana zadrijemate na gore navedeni vremenski period, svakako pokušajte jer:

Bolja koncentracija

NASA-ino istraživanje potvrdilo je kako piloti, koji su popodne odmorili 40 minuta,  imaju veću pozornost u usporedbi s pilotima koji nisu imali takav odmor. 20 minuta kratkog sna poslijepodne zaslužno je za bolju pažnju zaposlenika koji rade u smjenama, piše Harvard Men’s Health Watch. Samim time povisuje se kvaliteta učenja i pamćenja jer se snom uklanja mentalni umor.

Produktivnost i kreativnost

Uklanjanjem mentalnog umora neki problemi koji su se činili nerješivima odjednom dobivaju odgovore. Naime u današnje doba stalnog stresa i rada rijetko kad imamo vremena za sebe te je popodnevni san ono što vam treba. Odmaranjem organa koji je zaslužan za rukovođenje našeg organizma dajete si vremena za procesiranje svih silnih informacija i vremena za pronalazak kreativnih i produktivnih rješenja na prije naizgled nerješive probleme.

Pozitivniji stav i spremnost na nove izazove

Zasluženi odmor, iako kratkotrajan,  znatno može utjecati na stav koji zauzimamo tokom dana. Stres se nakuplja od jutra te je teško održati pozitivu pogotovo kad stvari ne idu kako su bile planirane. Koji put neke stvari zaista valja prespavati jer odmornije glave lakše donosimo bolje odluke i samim time smo spremniji na nove izazove koji nas čekaju u budućnosti.


Komentari