‘POLUDJET ĆU, NE VIDIM KRAJ OVOME’ Mlade žene nam otkrivaju kako ih je uništila pandemija: ‘U staklenoj sam kugli’

Pandemija je ostavila traga i na mladima. Ono što je prije bilo normalno, sada se čini dosta izazovno i naporno. Kao što je izlazak iz kuće nekoliko puta dnevno. Dvije djevojke otkrile su kako se osjećaju zbog cijele situacije i što im najviše nedostaje u ovim vremenima. U posljednjih godinu dana puno toga se promijenilo. Mladima dani, umjesto u izlascima i druženjima, najčešće prolaze u četiri zida. Naše sugovornice, 23-godišnja Dina i 25-godišnja Antonia opisale su nam kako su provodile dane u lockdownu.

“Pa s obzirom na to da se faks prebacio online i da mi je posao bio doma zapravo sam cijele dane bila doma na laptopu po onako, 10, 12 sati dnevno. Samo to. I eventualno što se moglo vani šetati, ali mislim da su svi onako u prvom vremenu bili prestrašeni pa čak ni nisu toliko izlazili niti u prirodu niti bilo gdje dok se nije to sve malo kao olakšalo na proljeće i na ljeto”, rekla je Dina.

Antoniji je lockdown pao teško.

“Ja sam inače osoba koja je poprilično društvena pa osjećala sam se kao da se nalazim u nekoj staklenoj kugli i nemam gdje”, rekla je novinarka Antonia.

Svaki izlazak Dini sad nije toliko normalan kao što je bio prije.

“Uglavnom to da sam stalno doma, sad mi je kad trebam otići na tri mjesta u jedan dan kao čudno, a prije je to bilo normalno i svaki dan je bio takav. A sad više kao da smo se svi naviknuli, “normalno je biti doma, nemoj me tražiti da idem negdje”, govori Dina.

Sve je to utjecalo i na mentalno zdravlje mladih.

“Pa teško, mislim da se svi svakako osjećamo puno drukčije i općenito kad se i otvori opet je kao neki čudan osjećaj kao da nije sve to to. Kao da nije normalno, tako da svakako nije neki uobičajen osjećaj koji bi htio imati”, tvrdi.

Isti problem muči i Antoniju.

“Pa osjećam se više zatvorenije, više sam napeta kad izlazim, najobičniji izlazak mi je sad “ajme, idem negdje”. Mislim da sam sretna i uzbuđena, tako da bih rekla da je to utjecalo na moje zdravlje”, poručila je.

Dina nam je priznala da joj nije lako jer ovome svemu ne vidi kraj.

“Definitivno ta anksioznost i to nekad uhvati kad vidim kakvo je stanje općenito i kad se ne vidi taj neki izlaz kad će biti gotovo. Kao mislili su doći će cjepivo pa će onda biti, ali nije, tako da svakako je taj neki osjećaj da ne znaš što će se dogoditi, neizvjesnosti”, dodaje Dina.

Partyji su sada eventualno u kućnoj verziji. A nije lako ni onima koji još nisu pronašli ljubav, mladi se ne mogu upoznavati na klasične načine.

“Samcima je poprilično teško jer obično najlakši način za nekog upoznati je u klubu, kafiću ili ne znam, u nekoj šetnji. A sad kako nemamo više priliku za to sve se svelo na Instagram i ove ostale društvene mreže, Facebook, Tinder”, smatra Antonia.

Dina nam je otkrila da joj jako nedostaju putovanja, ali i razloge zašto sada ne želi nigdje ići.

“Ne, nije me strah i htjela bih, ali opet imam osjećaj kao da sad odem na neki put da bi mi sve to s maskama i testovima na jedan način malo, kako da kažem, upropastilo to iskustvo. Ne bi mi to bilo to jer bi opet cijelo vrijeme imala u glavi “ajme meni, što ako se sad negdje zarazim”, ali da, ne, nije me strah”, dodaje.

Antonia nije imala ni u mislima otići izvan granice otkako je sve započelo.

“Nisam nigdje išla otkako je počela pandemija jer jednostavno mi se ne da zezati sa silnim testiranjima i vjerojatno strožim pravilima u drugim zemljama tako da nisam ni razmišljala o odlasku van Hrvatske”, objasnila ja mlada novinarka.

A kako djevojke zamišljaju kako će izgledati kad se proglasi kraj pandemije?

“Pa vjerojatno ću prvi put u životu zaboraviti ponijeti masku konačno kad izađem iz kuće jer mi neće ni trebati, a sad što ću raditi nisam još sigurna. Ne mogu trenutno ni zamisliti taj dan jer mi se čini kao da je to poprilično daleko”, tužno će Antonia.

“Pa ne znam, mislim da će svi poludjeti. I eto to je to, ja ću poludjeti isto”, zaključuje Dina.

Mi se nadamo da više nećemo čuti fraze kao što je “novo normalno” I da će mladi moći proživjeti najbolje dane onako kako zaslužuju.

Komentari