Počinje sezona ambrozije: Evo kako se s njom boriti

Izrazito alergogena biljka, ambrozija, koja može proizvesti čak i do osam milijuna alergogenih peludnih zrnaca, početkom srpnja počela je sa cvatnjom, koja će trajati sve do prvog jesenskog mraza. Evo kako si možete pomoći ako ste alergični na ambroziju.

Alergija je pretjerana imunološka reakcija na uobičajeno neopasne tvari, a njeni simptomi mogu biti vrlo neugodni i utjecati na kvalitetu života. Iako alergeni mogu biti različite tvari iz okoliša ili hrane, najčešći su oni koji u tijelo ulaze dišnim putem iz zraka, kao što je pelud

Pelud biljaka je najčešći uzrok alergijskih bolesti dišnog sustava i jedan su od najsnažnijih prirodnih alergena. Peludna zrnca jednogodišnje biljke ambrozije izuzetno su alergogeni, a u zraku ih je gotovo nemoguće izbjeći.

Kako pelud uzrokuje alergijsku reakciju?

Kada dođe u dodir sa sluznicom dišnog sustava, pelud otpušta niz kemijskih alergogenih spojeva, što potiče otpuštanje upalnih tvari iz stanica i uzrokuje simptome alergija kao što su curenje, začepljenost ili svrbež nosa, peckanje ili škakljanje u grlu, suzenje ili svrbež te crvenilo i otekline oko očiju, otežano disanje, iznenadno kihanje, kašljanje i drugo. Pri ovakvoj reakciji preosjetljivosti imunološkog sustava dolazi do oštećenja normalnih tkiva tijela, zbog čega je važno da alergijsku reakciju organizma ne ignoriramo. 

S obzirom da ambrozija cvate tijekom ljetnih mjeseci, mnogi alergičari mogu osjetiti simptome upravo u vrijeme godišnjih odmora. Ipak, u Hrvatskoj je na snazi Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije – Ambrosia artemisiifolia L. (Narodne novine 72/07), koje su se obvezni pridržavati svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta1, upravo kako bi se sprječilo stvaranje velikih količina peludi, koja kod osjetljivih ljudi izaziva alergijske reakcije.

Pomoć kod alergija

Pelud se kreće po zraku, stoga ju je praktički nemoguće izbjeći. Međutim, za vrijeme peludne sezone možete pratiti biometerološku prognozu i izbjegavati izlazak iz kuće od 5 do 10 sati, kad u zraku ima najviše peludi. Također, u vrijeme sezone izbjegavajte sušiti i provjetravati odjeću i posteljinu na otvorenom, a ako radite vani ili u vrtu koristite masku za lice kao zaštitu od peludi2

Ako to možete, promijenite boravište u peludnoj sezoni i pratite peludni kalendar. Za prozračivanje prostora koristite vrijeme nakon kiše, a ako koristite klimu u prostoru u kojem boravite, redovito je čistite deterdžentom, povremeno dezinfekcijskim sredstvom i  mjenjajte filtere prema uputi2.

Kod alergijskih reakcija koriste se i lijekovi. Primjerice, Claritine Alergija 10 mg tablete sadrže djelatnu tvar loratadin, koja pripada skupini lijekova antihistaminici, a  ublažava simptome povezane s alergijskim rinitisom (npr. kod peludne groznice), poput kihanja, curenja ili svrbeža nosa, peckanja ili svrbeža očiju. Učinak traje cijeli dan što bi trebalo omogućiti normalno obavljanje dnevnih aktivnosti, kao i normalan san.  

Komentari