POČELO SUĐENJE DALIBORU MATANIĆU Influencerica ga tuži i tvrdi: ‘Bila sam rastresena, psihički vrlo loše’

Foto: Josip Regovic/PIXSELL/Instagram

Nakon što je ljetos propao pokušaj mirenja na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, jučer je započelo suđenje poznatom redatelju Daliboru Mataniću povodom privatne tužbe 21-godišnje domaće influencerice Doris Stanković koju su, kako tvrdi, pogodili klevetnički i uvredljivi komentari na vijest koju je Matanić napisao nakon što je pročitao da je tražila od jednog restorana u Poreču besplatnu večeru u zamjenu za objavu na Instagramu, piše Jutarnji list.

Influencerica u tužbi traži da se za izrečenu klevetu redatelja kazni sa 250 dnevnih dohodaka, a za uvredu sa 150. ˝Nisam kriv niti za jedno od dva kaznena djela˝, rekao je 46-godišnji redatelj u svoju obranu te na upit suca o primanjima i imovini, pojasnio kako prima plaću od 5000 kuna u tvrtki Val produkcija Željka Filipovića.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Doris Stanković (@doris.stankovic)

Influencerica je potom sudu objasnila tko je te kakvim te točno poslom bavi, ali i kako je na nju utjecao Matanićev komentar zbog kojeg su u konačnici i završili na sudu. Kako je ispričala, studentica je treće godine komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a posao influencera, između ostalog, znači i da joj pružatelj neke usluge, poput frizerskih salona, restorana ili tattoo majstora ponudi svoju uslugu u zamjenu za objavu na njezinoj platformi gdje je na Youtubeu prati 96.000 ljudi, na Instagramu 95.000, a na Tik-toku preko 320.000 osoba.

˝Bila sam rastresena, psihički vrlo loše˝

To je bio slučaj i sa spornim restoranom u Poreču, koji je influencericu odbio, a zbog čega ju je u konačnici Matanić i prozvao na društvenim mrežama. ˝Oni su odbili suradnju rekavši da ne znaju tko sam i da im se to ne isplati. Ali reakcija redatelja na to je bila grozna. Vrijeđao me da sam neuka, no ja sam redovna studentica i dajem ispite u roku, a prolazim sa četvorkom. Ponizio je mene i moju obitelj. To me pogodilo, bila sam rastresena, psihički vrlo loše, vrlo nervozna i nesigurna u sebe, a i dan danas mi je teško˝, ispričala je u sudnici Stanković.

Na upit Matanićeva odvjetnika, je li gledala televizijsku emisiju ˝Nedjeljom u 2˝ nakon podnošenja tužbe, a u kojoj joj se redatelj navodno ispričao, influencerica je rekla kako u istoj nije bilo isprike. ˝On se nije izričito javno ispričao nego je komentirajući voditeljeva pitanja rekao nešto kao nedovršenu riječ ˝isprič˝ te ga je voditelj prekinuo. Ja to nisam shvatila kao ispriku˝, zaključila je Doris nakon čega je Matanićev odvjetnik predložio da se u sudnici pregleda snimka redateljeva gostovanja u emisiji točnije u dijelu gdje se osvrću na sporne komentare.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Sud prihvatio snimku Matanićevog gostovanja u ˝Nedjeljom u 2˝

Iako je odvjetnik influencerice negodovao na taj prijedlog, sud je isti prihvatio pa će se na idućem ročištu, prije iznošenja Matanićeve obrane, pregledati snimka HTV-ove emisije.

Podsjećamo, u tužbi zbog koje je Matanić završio na sudu stoji da je 30. kolovoza 2020. godine ničim izazvan, iako se ni jedna okolnost događaja koji je bio motiv za ono što je napisao nije odnosila na njega, na svom Facebook profilu naveo za Stanković da je ˝influencerska spodoba… neuka, šljam, neradnička bagra i vrijeđao je zbog pripadnosti društvenoj skupini influenceri˝.

Također, dan poslije otišao je korak dalje napisavši ispod statusa komentar: ˝Ja sam drugačije odgojen – po meni netko da ubere $100000 mora imati je…. obrazovanje – to što je tako lakše korporacijama – ne čini tu neuku klinku nimalo fora˝.

Kako se navodi u tužbi, Matanićev komentar prenijeli su mnogi domaći mediji, ali i regionalni čime su influencerici nanesene teške društvene posljedice pred većim brojem ljudi, a osobito onih iz bliže životne i radne okoline.


Komentari