(VIDEO) ‘PLAVI KAPUTIĆ, TRIDESET GODINA POSLIJE’ U Sedlarovom filmu o Željki Jurić govori i Thompson

Foto: Printscreen

Željka Jurić bila je šestogodišnja djevojčica koja je u plavom kaputiću napustila Vukovar. Njezino je uplakano lice, zahvaljujući snimci BBC-ja, obišlo cijeli svijet. U apokaliptičnoj sceni koračala je porušenim i spaljenim Vukovarom u koloni 19. studenoga 1991. godine.

I 30 godina kasnije, ona je jedan od najsnažnijih simbola vukovarske kalvarije, lice dobro poznato lice hrvatskoj javnosti. Kako bi njezina životna priča bila još snažnije utkana u kolektivnu memoriju, iz radionice redatelja i scenarista Jakova Sedlara, upravo uoči obljetnice pada Grada heroja, stiže dokumentarni film “Plavi kaputić, trideset godina poslije”, u čijem je središtu upravo ona.

Danas supruga i majka, 36-godišnja Željka Jurić Mitrović s obitelji živi u mjestu Berak, udaljenom 15 km od Vukovara, gdje je 17. studenoga zakazana i promocija filma, piše Vecernji.hr. Film počinje kadrovima Željke u zlatnom slavonskom žitu i njezinim sjećanjima na Vukovar.

Snimanje filma počelo je u proljeće, na lokacijama u Vukovaru, Berku, Osijeku, Splitu, Zadru, Vodicama i Šibeniku, a o Željki govore obitelj i prijatelji, među njima i pjevač Marko Perković Thompson, te ona sama. U filmu govori i o posljedicama koje rat ostavlja na djecu, ali i o pitanju oprosta onima koji su počinili zvjerstva. Redatelj je Željku i njezinu obitelj upoznao 1997. u vrlo tragičnim okolnostima, dok su kao prognanici boravili u barakama u Španskom. Cijeli film pogledajte OVDJE.

Komentari