Pitate se što Australija radi na Eurosongu? Evo objašnjenja

Ako ste u subotu uz male ekrane pratili 62. Eurosong i pitali se što Australija radi na ovome natjecanju, evo objašnjenja.

Australska televizija SBS počela je na svojim programima emitirati Eurosong još davne 1983. godine i sve do danas nisu propustili nijedno izdanje ovoga natjecanja. Zanimljiv je podatak da je finale Eurosonga 2006. godine bio 21. najgledaniji show u Australiji u sezoni 2005/2006.

Kako je popularnost Eurosonga u Australiji svake godine sve više rasla, dugotrajna australska težnja da se pojave na ovom velikom natjecanju urodila je plodom prije dvije godine, odnosno 2014.

Danska nacionalna televizija DR ustupila je nekoliko minuta australskoj televiziji u “interval actu” drugog polufinala. Prvo australsko pojavljivanje na Eurosongu tako je obilježio nastup Jessice Mauboy koja je na pozornici u Kopenhagenu izvela pjesmu Sea of Flags.

Australija je sljedeće godine otišla i korak dalje. Na jubilarnom 60. izdanju ovoga natjecanja prvi se put našla na službenom popisu natjecatelja. Izvršni supervizor Eurosonga Jon Ola Sand prošle je godine istaknuo da ovaj glazbeni festival ima potencijala postati istinski globalni događaj te da je pozivnica Australiji uzbudljiv korak u tom pravcu.

Da Eurosong nastavlja svoju ekspanziju i na ostale kontinente govori i podatak da ga prate Kina i Sjedinjene Američke Države, piše Dnevno.


Komentari