Petra Kurtela otkrila nam je kako čuva okoliš: Najpopularnije je gasiti vodu pri pranju zubi, a trudim se gasiti je i za vrijeme šamponiranja kose

Foto: Instagram

Na današnji dan u više od 150 zemalja svijeta obilježava se ‘Dan planeta Zemlje’, čime se već 52 godine slavi rođenje modernog ekološkog pokreta. Sve je započelo u Sjedinjenim Državama 1969. godine, a od 1990. ‘Dan planeta Zemlje’ postao je globalni pa se od tada obilježava i u Hrvatskoj. Ove godine tema je ‘Investiraj u naš planet’ s naglaskom na borbu protiv klimatskih promjena i ublažavanje njihovih posljedica.

Čovječanstvo kontinuirano zagađuje neophodne resurse poput zraka, vode i tla, a za njihovu obnovu potrebni su milijuni godina. Također, ljudska potrošnja fosilnih goriva i prateće emisije CO2 doprinose propadanju Zemljinog ozonskog omotača, što u konačnici pridonosi globalnim klimatskim promjenama. Stoga, briga za naš planet počinje od nas samih. Na umu uvijek treba ima svakodnevne prakse kojima ćemo smanjiti štetni utjecaj na okoliš. O tome kako se možemo brinuti za planet  i zabrinjavaju li ju klimatske promjene razgovarali smo s kazališnom, filmskom i televizijskom glumicom Petrom Kurtelom (39).

Po Vašem mišljenju, kako mi kao ljudi utječemo na planet? Brinemo li dovoljno o očuvanju okoliša?

“Stvari polako idu na bolje, ali ima još puno prostora za napredak.”

Koliko često se vozite automobilom? Koristite li javni prijevoz, tramvaj, bus, vlak, bicikl. Ako da, u kojim situacijama?

“Tek sam nedavno kupila automobil koji koristim minimalno. Najčešće sam na biciklu, ali mi ni svi oblici javnog prijevoza nisu strani.”

Koristite li papirnate i platnene vrećice umjesto plastičnih? Podržavate li tu inicijativu?

“Naravno. Već dugo koristim samo višekratne vrećice, čak i kad kupujem odjeću.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela)

Na koji način kontrolirate potrošnju električne energije? Na primjer, gasite li svjetlo kada napuštate prostoriju? Koristite li štedne žarulje?

“Činim i jedno i drugo. Trudim se i isključivati uređaje iz struje, kad nisu u upotrebi.”

Po Vašem mišljenju, koje su to svakodnevne situacije u kojima svaki pojedinac može pripaziti na potrošnju vode?

“Najpopularnija je svakako navika gašenja vode pri pranju zubi. Trudim se gasiti ju i za vrijeme šamponiranja kose i slično.”

Razvrstavate li otpad i kako?

“U vrtiću skupljaju plastične čepove pa ih moj sin i ja skupljamo kod kuće i odnosimo tamo. Boce doniramo ljudima koji ih skupljaju za povratnu naknadu, a odvajamo i plastiku, papir, bio i miješani otpad.”

Koristite li eko sredstva za čišćenje, eko kozmetiku?

“Preko 90% proizvoda u našem kućanstvu su u potpunosti bez štetnih kemikalija tj. biljnog sastava. Sva sredstva za čišćenje i pranje, sve za njegu djeteta…”

Foto: Instagram

Što mislite o organskoj hrani?

“Provela sam mnogo više vremena proučavajući kozmetičke proizvode, od prehrambenih. Ipak, trudimo se kupovati samo organski uzgojeno voće i povrće.”

Jedete li mesne proizvode?

“Jedem ribu, morske plodove, piletinu i domaću svinjsku kobasicu. Druge mesne proizvode ne jedem već 15-tak godina. Dva do tri dana tjedno, jedem vegansku ili vegetarijansku hranu.”

Tekstilni otpad u velikoj mjeri zagađuje okoliš. Brinete li tome da ne kupujete previše odjeće kako bi ste očuvali okoliš? Kupujete li odjeću u second-hand shopovima?

“Već godinama kupujem u second hand trgovinama, ali kupujem i novu odjeću. Trudim se živjeti minimalistički i u skladu s time ne kupovati previše.”

Nosite li odjeću i obuću od prirodnog krzna i kože?

“Krzno ne nosim, ali cipele i torbe od kože da.”

Foto: PRiredba Studio

Uništavanje okoliša negativno se odražava na mnogobrojne vrste životinja, a neke i izumiru zbog ljudskog onečišćenja i uništavanja njihovih staništa. Kako to komentirate?

“Sve što možemo jest misliti globalno, a djelovati lokalno. Uključiti se i vjerovati da su promjene moguće. Drago mi je da zelene političke opcije jačaju u Europi i vjerujem da će to donijeti pozitivne promjene.”

Zabrinjavaju li Vas klimatske promjene?

“Zabrinjavaju me, da, kao što zabrinjavaju i znanstvenike diljem svijeta. Slušam što imaju za reći i trudim se biti dijelom promjene koju želim vidjeti. Pritom ne živim u panici. Ne brinem se o okolišu i ne živim ‘low tox’ iz straha, nego zato što želim njegovati dobre navike i prenositi ih na svoje dijete.”

Što mislite kako svatko od nas na dnevnoj bazi može biti promjena u društvu?

“Pokušati smanjiti upotrebu plastike u svojem životu/domu. Pokušati uvesti barem jednu promjenu koja ide u ‘zero waste’ smjeru. Okrenuti se minimalizmu, kupovati manje i pametnije.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela)


Komentari