Petar Hranuelli, brački kipar koji ne škrtari na svojem talentu

Foto: PEtar Hranuelli

Brač, najveći dalmatinski otok dom je kamena i kipara Petra Hranuellija poznatog hrvatskog kipara nevjerne Venere i staklenih bikova. Trenutno živi i radi u Zagrebu, te njegove skulpture možete vidjeti na njegovoj internetskoj galeriji pomalo “bahatog” imena “Remek-djela”.

Foto: Petar Hranuelli

Dobar kipar, ali još bolji komunikator

Kada razgovarate s Hranuellijem, vi ne razgovarate s kiparom, već s osobom. Takvi razgovori najbolje se vode uz čašu vrhunskoga vina, jer upravo možda ono, kao nekakav čarobni napitak, pomaže kiparu da vam zbilja prenese svoj žar prema radu i umjetnosti.

Ako ikad budete gost u njegovoj kući, shvatit će te da on, revno kao hrčak, skuplja umjetnost i s pomalo bezobraznom lakoćom priča o svojoj kolekciji. Naravno, kada prezentira svoj rad, on priča s pravim dalmatinskim šarmom, a vi ćete se kao dijete veseliti kada među ruke primite jednu od njegovih skulptura.

Foto: Petar Hranuelli

Venere, anđeli i bikovi

Dobro je povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže napisao kada je Hranuellija nazvao revnim klesarom nevjerne Venere. One su živahne i pune snage, te otvaraju svoju intimu u plodonosnom ritmu, piše povjesničar umjetnosti. U ovaj opis mogao bi se “uključiti” i Jung sa svojim arhetipovima. U svakoj Veneri, osim što možete prepoznati ženu, prepoznajete majku, mudrašicu, zavodnicu i djevicu prikazane na jedan novi čist način.

Foto: Petar Hranuelli

Petrovi Anđeli su puteni i naglašenih ženskih oblina, te su savršeni matematički omjer broja Pi (3,14) kako ih u svojem tekstu opisuje Draženka Jalšić Ernečić, povjesničarka umjetnosti. No, ipak ovi anđeli mogu i pod vodu čemu su mogli svjedočiti pratitelji na službenoj Facebook stranici kipara kada je svoju skulpturu zaronio u more.

Foto: Petar Hranuelli

Skulpture bikova najviše imaju komercijalnu vrijednost i fizički su dokaz sposobnosti prilagodbe kipara željama tržišta. Kako su izrađeni od stakla, oni opet pokazuju umjetničku kreativnost koja izlazi iz granica tog istog tržišta. Oni su u mraku čvrsti i hladni, no pustite li svijetlo kroz njih oni postaju meki i prozračni.

 

 

 


Komentari