Pariški nadbiskup greškom poslao e-mail tajnici umjesto ljubavnici, evo što je uslijedilo

Foto: Instagram

U Francuskoj se dogodio skandal u redovima nadbiskupije u Parizu. Naime pariški nadbiskup, 70-godišnji Michel Aupetit podnio je ostavku papi Franji nakon što je objavljeno da je u ljubavnoj aferi s jednom ženom, javljaju francuski mediji.

Nakon skandala koji je procurio, ponudio je da se povuče nakon što je priznao da je imao “dvosmislenu” vezu sa ženom 2012. godine, priopćila je nadbiskupija.

Nadbiskup koji vodi parišku crkvu od 2018., poslao je pismo papi Franji u kojem nudi ostavku nakon izvješća u časopisu Le Point. Ne zna se hoće li i kada papa Franjo djelovati u skladu s tim; odbio je prihvatiti slične ponude drugih uhvaćenih u skandalu.

U članku objavljenom ovog tjedna, Le Point je rekao da je Aupetit imao sporazumni, intimni odnos sa ženom. Izvješće se temelji na nekoliko anonimnih izvora koji su rekli da su vidjeli e-mail iz 2012. koji je Aupetit greškom poslao svojoj tajnici.

Aupetit je zanijekao da je autor e-pošte i rekao je Le Pointu da nije imao intimne i seksualne odnose sa ženom. Rimokatolički prelati polažu zavjete čistoće. U vrijeme navodne veze, Aupetit je bio svećenik u pariškoj nadbiskupiji; postao je pomoćnim biskupom Pariza 2013., a za pariškog nadbiskupa postavljen je u siječnju 2018.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gregory Vernier (@verniergregory)

U intervjuu u petak za katolički radio Notre Dame, Aupetit je osudio “okrutni” članak Le Pointa.

“Oni koji su me poznavali u to vrijeme i koji su dijelili moj svakodnevni život sigurno bi rekli da nisam živio dvostrukim životom, kao što članak sugerira”, rekao je.

“Priznajem, kao što sam već rekao, da sam loše riješio situaciju s osobom koja je više puta bila u kontaktu sa mnom.”

Nazvavši to “pogreškom”, rekao je da je odlučio prestati viđati ženu nakon što je početkom 2012. razgovarao s kardinalom Andreom Vingt-Troisom, tadašnjim pariškim nadbiskupom.

U komentaru za novine La Croix objavljenom u petak, Aupetit je rekao da nije upotrijebio riječ “ostavka” u svom pismu Franji, što bi, kako je rekao, značilo da “napušta” svoju funkciju. Rekao je da je umjesto toga dao odluku u ruke pape.

On je posljednji katolički biskup koji je to učinio. Bivši nadbiskup Lyona, kardinal Philippe Barbarin, ponudio je ostavku 2019. nakon što ga je francuski sud osudio da nije prijavio svećenika pedofila. Franjo je odbio prihvatiti ostavku do ishoda Barbarinove žalbe, iako ju je prihvatio sljedeće godine, do kada je Barbarin bio oslobođen.

Nedavno je njemački kardinal Reinhard Marx, nadbiskup Münchena i Freisinga, ponudio ostavku zbog “katastrofalnog” lošeg postupanja Katoličke crkve u slučajevima seksualnog zlostavljanja svećenstva. Franjo ga je odbio prihvatiti i Marx ostaje na vlasti. Samo papa može zaposliti ili otpustiti biskupe, ili prihvatiti njihove ostavke. Sa 70 godina Aupetit ima pet godina manje od uobičajene dobi za umirovljenje za biskupe.

 


Komentari