Ovo je hrana koja ubrzava starenje!

Pixabay

Prerađeno meso ima visok nivo kancerogenih sulfata i nitrata, jer prženje uzrokuje promene u DNA, pojavu slobodnih radikala i dovodi do oksidacijskog stresa.

Ovdje se nalazi popis od 5 najvažnijih namirnica koje znatno ubrzavaju proces starenja:

1. ŠEĆER

U svakodnevnom životu, to uzrokuje bol u zglobovima, slabljenje mišića, promijene raspoloženja, pjege i bore. Brojna istraživanja su potvrdila da pretjerano konzumiranje šećera skraćuje život, zbog čega ga nazivaju “bijeli otrov“. Od sve hrane, on najviše ubrzava starenje. Prebacite se na integralne žitarice, voće i povrće koji su puno prihvatljiviji od rafiniranog šećera.

2. SOL

Natrij i klor – dva sastojka soli – važni su minerali koji održavaju mišićni i živčani sustav u organizmu. Ako je koristimo u pretjeranim količinama, jer u prevelikim količinama ubrzava starenje.

3. KRAVLJE MLIJEKO

Iako je kravlje mlijeko bogato kalcijom, vitaminima i proteinima, ono takođe aktivira četiri procesa starenja – usporavanje probave , upale (ukočeni zglobovi), hormonsku neravnotežu (koji utiču na nivo šećera u krvi) i formiranje kiseline. Potreban kalcij uzimajte iz tamnozelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, sjemenki i žitarica.

4. MESO

Proteini iz mesa potrebni su za izgradnju mišića, ligamenata i kože, procesa starenja, jer je bogata zasićenim mastima i vrlo je kalorična. Meso je jedna od najvažnijih namirnica koja proizvodi kiseline, ima visok nivo zasićenih masti. Prerađeno meso ima visok nivo kancerogenih sulfata i nitrata, jer prženje uzrokuje promene u DNA, pojavu slobodnih radikala i dovodi do oksidacijskog stresa. Neka se na vašem jelovniku češće nađe riba, koja je dobar izvor proteina. Ostali poželjni izvori proteina su jaja, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke. Ako jedete meso, birajte nemasnu piletinu, puretinu ili janjetinu. Izbegavajte kobasice, šunku, hamburgere, kao i prženo i pohovano meso.

5. LOŠE MASTI

Masti su bitne za održavanje strukture ćelija, pomažu tijelu da apsorbira vitamine topive u masti, utiču na zdrav izgled kože, hrane mozak, podižu raspoloženje i daju energiju.
Međutim, ako je riječ o sloju koji nije fluidan zbog ishrane s velikom količinom loših masti, taj proces je oslabljen i koje se mogu naći u industrijski prerađenoj hrani, kao što su kolači, fast food, sladoled. Sve to dovodi do oksidacije i hormonske neravnoteže. Masti su također povezane s depresijom, koronarnim bolestima srca, povišenim nivoom lošeg kolesterola, a nose i povećani rizik od degenerativnih bolesti. Konzumirajte masti od neprerađenih proizvoda, plavu ribu. Ne zaboravite da je kokosovo ulje, iako vrlo kalorično, zdravo te čak pomaže kod mršavljenja.

Komentari