OSVJEŽENJE ĆETE PRONAĆI U MORU, JEZERU ILI RIJECI? Molimo vas, pripazite na sljedeće!

More je najbolji izvor osvježenja u vrućim ljetnim mjesecima, no za one dijelove Hrvatske koji su nešto dalje od obale, sasvim su dobra zamjena rijeke i jezera. No, nerijetko smo baš u ljetnim mjesecima svjedoci brojnih nesreća upravo u tim vodama stoga nije zgorega prisjetit se ključnih savjeta policije po tom pitanju.

“Najopasnija područja su rijeke, jezera, potoci, pa tek onda more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok. Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti”, rekli su službenici PU Koprivničko-križevačke za Glas Podravine.

S druge pak strane, u svim tim vodama vrebaju skoro pa identične opasnosti. Iako je najlogičnija opasnost utapanje gdje su najčešći uzroci precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, ali i precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači) te kronične bolesti, iz voda vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu.

Kako bi ostali sigurni, policija savjetuje kupačima da ne plivaju na udaljenosti većoj od 100 metara od obale, koriste uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba, ali i da ne skaču u vodu sa mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno.

Uz to, ne preporuča se ulazak u vodu pod utjecajem alkohola ili droga kao ni plivanje neposredno nakon obroka. Također, u ljetmnim mjesecima prijeti i opasnost od jakog sunca stoga nije preporučljivo dugo se izlagati suncu i ne ulaziti u vodu vrući.

Trebalo bi izbjegavati plivati sami, a djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe, zaključuje policija.

“Imajte stalni nadzor nad djetetom jer se ono može utopiti i u plitkoj vodi”, govore.

Neplivači ili osobe koje slabije plivaju trebale bi obavezno koristiti pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača, a ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć na 112 ili 192.

Navodno postoji podatak da Hrvati nisu vični plivanju, stoga, Petar Prpić iz HGSS-a, ističe kako je važno da slabiji plivači ili neplivači uz sebe uvijek imaju nekog tko dobro pliva ili sredstvo koje će ih držati na površini, poput prsluka za spašavanje.

Upozorio je i na čestu pojavu za vrijeme plivanja – grčeve. U tim situacijama, kaže, važno je ostati smiren.

“Jednom rukom dozivajte pomoć, a kada netko to vidi s plaže, ta osoba treba otići po dežurnog spasioca. Ukoliko to nije slučaj, treba hitno pozvati centar 112 koji će onda dalje proslijediti poziv dežurnoj službi koja bi trebala žurno doći”, zaključuje Pripić za Novu TV.

(FOTO) Ovu čarobnu uvalu sigurno ste već vidjeli na slikama, a ove godine možete uživati na njenoj skrivenoj plaži bez gužvi


Komentari