OŠTRE REAKCIJE: Gledatelji transformaciju pobjednice TLZP-a nazvali rasističkim

Izvor: Screenshot YT

Nakon što je snimanje showa Tvoje lice zvuči poznato obustavljeno zbog pandemije koronavirusa popularni show se na male ekrane vratio sinoć. Tako smo imali prilike vidjeti zanimljive transformacije poznatih, a to su Lu Jakelić, Siniša Ružić, Neda Parmać, Mario Valentić, Marina Orsag, Lana Klingor, Marko Braić i Fabijan Pavao Medvešek, dok žiri koji moraju impresionirati sačinjavaju Nives Celzijus, Indira Levak, Goran Navojec i Igor Mešin.

Ipak, kritike od strane gledatelja nije nedostajalo, te su poneki nastupi izazvali brdo negativnih reakcija, s naglaskom na istu problematiku, rasizam. Zasigurno nakomentiraniji, a i ujedno najkritiziraniji nastup bio je od pjevačice Lu Jakelić koja je utjelovila američku pjevačicu Ciaru. Naime, dio gledatelja smatra da transformacija osobu bijele rase u afroameričku nije primjerena, te se u komentarima često mogao vidjeti pojam ‘blackface’.

Blackface je termin za maskiranje bijelaca u osobe tamne ili crne boje kože, a u posljednjih nekoliko mjeseci taj se termin sve više spominje, pogotovo nakon nereda u SAD-u zbog pitanja prava osoba crne boje kože. Nekada je služio za nasmijavanje publike, pritom šireći rasne stereotipe.

‘Definitivno iz sezone u sezonu ne znam kako i dalje produkcija misli da je blackface okej, pogotovo u današnjoj klimi’, ‘Prestanite raditi blackface‘, ‘ad će Hrvati više shvatiti da je to krivo i direktno rasistički? Ovo je sramota za nacionalnu televiziju. U normalnom društvu ovo ne bi prošlo nezapaženo’, samo su neki od komentara nezadovoljnih gledatelja.

U žustru raspravu na svom Instagram profilu uključila se i operna pjevačica Martina Tomčić koja tvrdi: ‘Iskreno me zanima kako pretalentirana Lu Jakelić ikoga vrijeđa fantastičnom transformacijom pjevačice crne boje kože, a megatalentirani Fabijan Pavao Medvešek nikoga ne vrijeđa transformacijom u ženu bijele boje kože?!?!?‘.

Nova TV je također za Index odgovorila na komentare gledatelja:’Koncept showa Tvoje lice zvuči poznato baziran je na transformaciji natjecatelja u poznate osobe svjetske i domaće glazbene scene koje su u odabiru tretirane jednako – neovisno o spolu, dobi, boji kože i nacionalnosti. Kandidati najgledanijeg zabavnog showa, Tvoje lice zvuči poznato, imaju za cilj što vjernije se transformirati u izvođača kojeg imitiraju – prema izgledu, vokalu, pokretima i mimici’.


Komentari