‘OSTAVITE GA, ON JE DIJETE’ Iva Alilović u suzama: Nikad nisam imala snage ovo pročitati do kraja, možda ćete vi moći

Foto: Društvene mreže

Iva Alilović, supruga našeg proslavljenog rukometaša Mirka Alilovića, veliki je domoljub koji ne propušta prilike da putem profila na društvenim mrežama oda počast stradalim hrvatskim braniteljima i civilima tijekom Domovinskog rata. U svojim objavama nerijetko podsjeća na tragične priče onih koji su živote izgubili zbog Hrvatske pa se tako danas prisjetila i Zdravka Vladisavljevića Edija. Mladog Roma koji se kao dvadesetogodišnjak dragovoljno uključio u obranu Vukovara u kojem je položio svoj život, a priču o njemu ispričao je Vilim Karlović u knjizi ˝Preživio sam Vukovar i Ovčaru˝.

˝Pozivam vas da se danas u molitvama sjetite i malenog Zdravka Vladisavljevića Edija. Ja nikad nisam imala snage pročitati njegovu nesretnu i pretužnu priču do kraja, detaljno opisanu u knjizi preživjelog Vilima Karlovića, ali možda ćete vi moći˝, poručila je Iva pratiteljima.

A tko je bio Zdravko Vladisavljević Edi?

Mladi branitelj hrabro se borio u Vukovaru sve do 18. studenoga 1991. godine, kada je s bratom otišao u vukovarsku bolnicu gdje su sljedeći dan zarobljeni te vojnim kamionom odvezeni na Sajmište u dvorište nekadašnjega Vupika. To strašno poslijepodne Zdravko Edi Vladisavljević, pokazao je neizmjernu bratsku ljubav. Kada je četnik po imenu Đorđe prozvao njegovoga starijega brata kojega je poznavao od prije, Edi je istupio ispred brata kojega je gurnuo negdje iza sebe i rekao da je to on. Ipak, preživio je, jer je ovaj, iako pijan, rekao da Edi nije onaj kojega on traži. Nedugo nakon toga, zarobljenici su sprovedeni u dvorište Veleprometa gdje su postrojeni i prepušteni na milost i nemilost paravojnim četničkim formacijama.

Domaći Srbin po imenu Stevan Curnić, izdvojio je Edija kojega je u tome trenutku fotografirao netko od srpskih fotografa, te odveo u zloglasnu Stolariju. Fotografija je nekoliko dana kasnije objavljena u srpskim novinama uz naslov: ‘Kada koljači suze liju’, te opis – ‘muzičar među koljačima’. Ta slučajno napravljena fotografija, dokaz je kako je Edi živ dočekao pad grada, no nažalost nije preživio zarobljavanje.

Dana 21. studenoga 1991. godine, razulareni četnici su, nakon brojnih mučenja i ubojstava koje su zarobljenici u Stolariji bili prinuđeni slušati, prozvali i Edijevog starijeg brata koji je u međuvremenu također doveden na isto mjesto. Edijev brat se ustao s poda gdje su sjedili, no u tome trenutku Edi ga je zgrabio za nogu i počeo vikati: ’Ostavite moga brata’. Prema bratovim riječima, četnik koji ga je htio izvesti, čučnuo je pokraj Edija i upitao ga: ˝Voliš li ti svoga brata˝. Kada je Edi odgovorio da voli, ovaj mu je rekao: ˝onda ćeš ti ići umjesto njega˝.

Zbog sitne građe Zdravka Vladisavljevića, ali i zbog toga jer je Edijev brat vikao ˝Ostavite ga, on je dijete ima četrnaest godina˝, Karlović, koji je tragičnu sudbinu mladog borca opisao u spomenutoj knjizi, je mislio da je Edi još uvijek dijete.

Gledam ih potpuno zaboravljajući koliko je to opasno, gledam taj zagrljaj kao i većina u prostoriji. To je zadnji dodir i iskazivanje ljubavi jednog brata prema drugome. To je dijete sada živo, traži i daje ljubav, a za nekoliko minuta će od njega ostati beživotno tijelo negdje na ledini. To je veliko i nepopravljivo zlo! Ovo više nema veze s mržnjom prema Hrvatima, ovo je djelo samog sotone, đavla koji vlada u ovim ljudima. Dječak se naočigled svih pretvara u starijeg, u zrelog muškarca, jer on je sada taj koji tješi svog uplakanog brata. Njihove posljednje zagrljaje i rastanak za sva vremena ovozemaljskog života grubo prekida poziv krvnika: – ‘Ajde, mali! Il’ će i burazer s nama! Dječak kreće prema vratima iza kojih umire i zadnja nada za životom. Čudi me koliko je ovaj dječak, ovo dijete od četrnaest godina, ovog trenutka smiren. Na njemu se ne vidi strah i niti jednom riječju nije rekao da ne želi ići. Stariji brat ostaje u suzama. Ridajući i čupajući si kosu viče: Bože, zašto!? Zašto, Bože!? Što je on kriv!?

Dva dana kasnije, u vukovarskoj kasarni gdje je bio zarobljen, Edijev brat vidio je Stevana Curnića kako nosi Edijevu žutu jaknu.

Komentari