Ornela Vištica: ‘Službeno sam dotepenka, ali u Zagrebu se nikada nisam osjećala tako, prihvatila sam pravila ovog grada’

Foto: Instagram

Kazališna, televizijska i filmska glumica, Ornela Vištica (32), rođena je Hercegovka koja se prije dosta godina skrasila u Zagrebu i doživjela ga svojim, a sada ide i ‘putem purgeraja’. Za emisiju ‘Purgeraj’ na Radiju Sljeme prokomentirala je što joj se najviše sviđa u Zagrebu, smatra li se ‘dotepenkom’ i kako vidi grad u budućnosti.

“Ja sam Ornela koja živi u Zagrebu, koja voli Zagreb i koja uživa svaki dan u Zagrebu”, tako se Ornela predstavila na početku emisije.

Inače je iz Mostara pa kaže kako je Mostar njen rodni grad, a Zagreb je njen dom. U Zagreb je došla s 18 godina kada je upisala studij glume na Akademiji dramske umjetnosti i tu je ostala do danas. Trenutno se skrasila u njenom omiljenom i najdražem dijelu grada, a to je sve oko Maksimira.

Foto: Facebook/HRT Radio Sljeme

Zagrepčanka, ali ne i Purgerica

Priznala je kako je Zagrepčanka, ali još nije Purgerica. “Dogodi se meni tu i tamo da kažem ‘kaj’ kad me povuku Purgeri oko mene, ali volim i dobro se osjećam kao Zagrepčanka. Na putu sam prema purgeraju”, rekla je glumica te dodala: „To kada mi dadnu ulogu, rado. Međutim, što se tiče privatnih gostovanja, emisija i sve ostalo, trudim se govoriti standardnim književnim jezikom. U zadnje vrijeme znam provući ovaj kratki zagrebački naglasak, što nije loše, sviđa mi se. Međutim, ako se pojavi neka uloga na kajkavskom, na purgerskom, zašto ne? Ja jedva čekam.”

Na pitanje što osim Maksimira još voli u Zagrebu, odgovorila je: “Proljeće u svakom zagrebačkom kvartu, jesen, volim i zimu. Volim to buđenje proljeća, volim se prošetati sve od Maksimira pa do centra grada. Vidjeti što se sve zašarenilo na putu do centra, oko centra, izvan centra. Sve što daje novi život, novu snagu, novo svjetlo.”

Od turističkih zagrebačkih atrakcija i vrednota, Ornela je izdvojila Gornji Grad i “najljepši prirodni dio otkuda imate pogled na cijeli Zagreb, a to je Sljeme.” Kaže kako voli ići tamo pješke, a sporom rutom joj je potrebno sat i nešto da bi se popela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ornela Vistica (@ornelavistica)

Treba prihvatiti pravila grada

“Službeno jesam dotepenka, ali u Zagrebu se nikada nisam osjećala dotepenkom. Vrlo brzo su me Zagrepčani prihvatili i zahvalna sam i na tome i ja sam prihvatila pravila ovog grada.”

Prema Orneli ta pravila su prilagodba i asmilacija. “Ljudi vole kada se uklopite u nešto što je već tu živjelo prije vas, a ne da donosite svoja pravila iz mjesta, iz manjih sredina otkud dolazite. Dobro je prihvatiti pravila igre mjesta u kojemu jeste i u kojemu želite biti”, objasnila je.

Nema puno slobodnog vremena

Ornelu osim što viđamo u kazalištu ‘Kerempuh’, viđamo i u sapunicama, serijama, reklamnim panoima. “U zadnje vrijeme meni najveće zadovoljstvo pričinjavaju kazališne daske. Matično je matično. Volim daske koje škripe, ali tu i tamo izazov je ako se dogodi super prilika što se tiče reklamnog, marketinškog dijela, što se tiče televizije. Ako je izazovna uloga, rado ću prihvatiti. Ako nije, ako mi se ne sviđa, neću.”

Ornela kaže kako uživa raditi u kazalištu, a kako dosta igra, nema puno vremena za slobodne izazove. No, kada uhvati slobodno vrijeme, voli šetati, uživati u prirodi i čitati. Priznala je i kako rijetko gleda televiziju, ali radio voli slušati kad je kod kuće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ornela Vistica (@ornelavistica)

Želja joj je glumiti na kajkavskome

Zagrebački govor je opisala kao vesel, razigran i pruža jednu toplinu. Kaže kako je sretna što sada u ‘Kerempuhu’ imamo ‘Gruntovčane’, koje je postavio Boris Svrtan, gdje se možemo opustiti slušajući i uživajući u zagorskom dijalektu. No, nažalost, ona ne igra na tom dijalektu. Dobila je ‘komično opaku’ ulogu žene koja koketira s politikom i uvodi jedan novi zakon u Gruntovec. Dolazi uništiti Gruntovec.

Priznala je kako nije imala prilike glumiti na kajkavskome. “Mi glumci smo obrazovani da bismo trebali moći jednako govoriti na svakom dijalektu. Jer zato nas uče, zato nas pripremaju na Akademiji. Mislim da bi nam to trebalo biti prirodno. Jednako kao i njegovati i poticati sve više standardni književni jezik”, kazala je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ornela Vistica (@ornelavistica)

Grad Zagreb u budućnosti vidi pod suncem, ali bi voljela vidjeti malo više zelenina, flore, faune, kisika i parkova. U Zagrebu će i dalje ostati jer ga voli, a on i on voli nju.  Od posebnih želja što se tiče budućih uloga i osobnih stvari, izdvojila je zdravlje te uloge na kajkavštini jer kako kaže: “To bi mi bio izazov odigrati.”

Za kraj radijske emisije, odabrala je pjesmu ‘Vraćam se Zagrebe tebi’ koju voli zapjevati i pustiti kad se vraća u Zagreb iz bilo kojeg grada u svijetu i Europi.

Komentari