‘ONI SU PRIMITIVNI, TAKVE NI NE TREBA UPOZNAVATI’ Mirjana Hrga pojasnila zašto je uklonila status o ezanu

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Iako je već tri godine nema na malim ekranima jer je napustila novinarstvo i na otoku Cresu otvorila konobu, 50-godišnja Mirjana Hrga i dalje intrigira javnost. Razlog su njene objave na društvenim mrežama u kojima bez dlake na jeziku komentira društvena i politička zbivanja u Hrvatskoj i izvan nje. Tijekom karijere radila je na čak četiri poznate televizije – HRT, Nova TV, Al Jazeera Balkans i RTL – a bila je i savjetnica bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. U jednoj od posljednjih objava na društvenim mrežama dotaknula se i teme cjepiva, a sada je za Slobodnu Dalmaciju, između ostalog, pričala o koronavirusu.

˝Ne bojim se smrti, strahujem od patnje, a za mene je smrt u gušenju jedna od najstrašnijih patnji. Sudbini ne možete izbjeći, ali mislim da je shvatljivo ako poželite učiniti sve što je u vašoj moći da izbjegnete to kockanje s najužasnijim scenarijem. Za mene je smrt veličanstvena kao i život, a smrt od kovida je tako glupa, nesudbinska i iritantna˝, započela je Hrga koja je izjavila kako ju zagrebačke ulice ne bi vidjele da se nije cijepila, a uskoro ide i po treću dozu. Na pitanje što misli o onima koji prosvjeduju protiv cijepljenja, iskreno je priznala:

˝Uopće nisam upoznata sa stavovima prosvjednika tako da niti se slažem niti se ne slažem. Iako sam novinar, iako pretpostavljate da i dalje imam pristup vrlo ozbiljnim izvorima, nisam epidemiolog pa onda niti ne razumijem u čemu bi bila težina mojeg mišljenje na tu temu. Ono je bezvrijedno. Slušam one kojima je to disciplina i koji znaju više od mene. Ako smo po mišljenju onih koji prosvjeduju svi žrtve “velike svjetske urote” i ako će svi cijepljeni zbog toga umrijeti, meni je to i dalje OK, jer što bi značio život bez dragih ljudi koji nisu bili na istoj strani. Takav život ne bih ni željela˝.

FOTO: Facebook / Mirjana Hrga

˝Oni su primitivni, ali njihov primitivizam neće narušiti moju zahvalnost prema ljudima njihove nacionalnosti i vjere˝

Također, u razgovoru za Slobodnu, Mirjana se dotaknula i svog statusa o tome kako nije znala da je ezan poziv na molitvu, a koji je, u BiH izazvao zgražanje zbog čega je u konačnici isti i uklonila.

˝Prije svega, ovi vikači iz BiH su samo pokazali da ništa ne razumiju i da će se još dugo hvatati za rep. Da išta razumiju, trebali su mi zahvaliti, jer nakon tog statusa vjerojatno je 9 od 10 Hrvata guglalo što je to “ezan” što je pak bila prilika njima da shvate da njihovi susjedi malo znaju o njihovoj kulturi što je u normalnim odnosima preduvjet za razumijevanje i poštivanje. Zašto sam ga maknula? Maknula sam ga jer mi se gadio kao podsjećanje na činjenicu da nakon šest godina koje sam proživjela dijeleći s njima isto nebo i isti zrak, neki nisu u stanju primiti ni kompliment a kamoli iskreni stav o želji da ih se bolje upozna, nego su jedno iskreno priznanje o opravdanom neznanju s kraja devedesetih, dakle netom nakon rata, iskoristili za huljski napad. Takve ni ne treba upoznavati, nego truditi se da ih ne sretnete ni na cesti. Oni su primitivni, ali njihov primitivizam neće narušiti moju zahvalnost prema ljudima njihove nacionalnosti i vjere koji su izvanredni, vrijedni divljenja i svakog susreta. Zapravo, takvi primitivci još su veći problem njima nego nama jer oni moraju s njima živjeti i sramotiti se˝, pojasnila je.

˝Mislim da je pametnije točiti pivo˝

U intervjuu je još rekla i kako nikada ne bi bila u koži današnjeg Predsjednika Vlade te mu se zbog istoga divi, kako tijekom dugogodišnje novinarske karijere nitko nije vršio pritisak na nju da nešto ne objavi, ali i kako se više ne planira vraćati novinarstvu. ˝Mislim da je pametnije točiti pivo˝, zaključila je Mirjana.

Komentari