Odzvonilo breskvicama i patlidžanima: Iz Facebooka objasnili zašto su zabranili ove emotikone

Popularne društvene mreže Facebook i Instagram zabranile su korištenje tri emotikona – patlidžana, breskve i kapljica vode.

Facebook, u čijem je vlasništvu i društvena mreža Instagram, promijenio je pravila prihvatljivog ponašanja na svojim društvenim mrežama krajem listopada. Tako gore navedeni emotikoni odlaze u prošlost, jer kako objašnjavaju, sva tri imaju konotacije na seksualno uvredljiv sadržaj i šalju lošu poruku o ženama.

Korisnici širom svijeta često su koristili ove emotikone, pogotovo popularne “breskve”, koji je označavao žensku pozadinu. Odzvonilo je i popularnim facama, poput Kim Kardashian, koja često svoju pozadinu opisuje baš emotikonom breskvice.

Promjena je, kažu iz Facebook središnjice, usmjerena i na radnice, koje se bave “najstarijim zanatom“, a koje više neće moći reklamirati niti prodavati svoje usluge na društvenim mrežama, a zabrana će utjecati i na sve one, koji koriste emotikone za razgovor ili šale s nedozvoljenom konotacijom.

Bilo da je riječ o direktnom tj. otvorenom nuđenju ili poticanju seksualnih razgovora i sadržaja ili sugestivnom poticanju, Facebook će od sada uklanjati svaki takav sadržaj. Nekoliko uzastopnih kršenja pravila o korištenju emotikona ili eksplicitnog sadržaja, može za rezultat imati i trajno isključivanje naloga bilo kojeg korisnika, pa i popularnog tj. influensera.

Ova odluka Facebook i Instagram mreže razbjesnila je, ali i rastužila mnoge korisnike, jer im nije jasno da se Facebook i Instagram još uvijek nisu izborili s mnogo gorim sadržajima, a sad dižu toliko pobune zbog tri obična emotikona.


Komentari