Oba supruga su je ostavila zbog ljubavnica, imala je dva spontana pobačaja, a život je posvetila pomažući drugima

Foto: Wikipedia

Na današnji dan, prije točno 29 godina, preminula je legendarna Audrey Hepburn. Diva koja je ostala upamćena po svom glumačkom talentu i ljepoti i danas je modni uzor ženama diljem svijeta, a iako su je profesionalno pratili uspjesi, te je za ulogu u filmu “Praznik u Rimu” s Gregoryjem Peckom u konačnici dobila i Oscara za najbolju žensku ulogu, na privatnom planu i nije bila tako sretna.

Naime, Audrey Hepburn rodila se 4. svibnja 1929. godine u švicarskom mjestu Tolochenazu u kulturološki miješanoj obitelji. Otac Joseph Victor Anthony Ruston bio joj je irski bankar, a majka Elle van Heemstra nizozemska barunica s korijenima u francuskoj i engleskoj aristokraciji. Obitelj je tek naknadno dodala prezime Hepburn. Roditelji su joj se razveli kad je imala samo šest godina, pa se s majkom preselila u Nizozemsku, gdje je isprva pohađala privatnu školu. No kada je započeo Drugi svjetski rat, cijela je zemlja opljačkana, a većina ljudi pala je u veliko siromaštvo.

Teška vremena nisu zaobišla ni Audreyinu obitelj. Djevojčica je plesala balet te svojim nastupima skupljala novac za pokret otpora protiv nacista. Iako je bila vrlo talentirana, rekli su joj da je sa 170 centimetara previsoka za profesionalnu balerinu stoga se nakon rata s majkom preselila u London, gdje je radila kao model te je počela dobivati i manje glumačke uloge. Prvu veću ulogu ostvarila je 1951. godine u filmu “The Secret People”, u kojemu je tumačila balerinu, a dvije godine kasnije snimila je i “Praznik u Rimu”.

Oba braka su se raspala zbog nevjere

I premda joj talent za glumu nitko nije mogao osporiti, a publika i kritika ju redovno nagrađivali, velik dio života obilježile su joj i nesretne ljubavi i probali brakovi. Naime, tijekom rada na predstavi Ondine zaljubila se u Mela Ferrera, kojemu je izrekla sudbonosno da 1954. godine te s kojim je šest godina kasnije dobila sina Seana. Priča se kako je ovaj američki glumac i redatelj zapustio svoju karijeru zbog Audreyjine, ali da je postao iznimno ljubomoran na njezin uspjeh. Veza je pukla nakon 14 zajedničkih godina, a u trenutku kada se njihov brak počeo raspadati, Audrey je imala i dva pobačaja za koje su joj liječnici rekli da su uzrokovani stresom. Navodno, prema pisanju medija, Mel je imao bezbroj ljubavnica te je to ujedno bio i jedan od razloga zbog kojih su se razveli.

Na jednom krstarenju upoznala je talijanskog psihologa Andrea Dottija, za kojeg se udala 1969. godine i s kojim je dobila sina Lucu. Drugi brak trajao je trinaest godina a razlog razvoda također su bile suprugove nevjere. ˝Oba puta sam čekala da mi sinovi porastu da bih se razvela. Nisam željela da dječaci ostanu bez očeva dok su mali. Njihova rođenja najljepše su dvije stvari koje su mi se dogodile u životu. Majčinstvo i porod su najljepša iskustva na svijetu˝, istaknula je svojedobno glumica koja se nakon drugog zavjetovala da se više neće udavati, a do kraja života živjela je s partnerom Robertom Woldersom, inače nizozemskim televizijskim glumcem.

˝Majčinstvo i porod su najljepša iskustva na svijetu˝

Audrey je bila i velika humanitarka, a upravo je početkom 1992. godine, vraćajući se iz Somalije gdje je otputovala s UNICEF-om, počela osjećati ogromne bolove. Liječnici su joj tada ustanovili da boluje od raka crijeva i pluća. Krenula je na kemoterapiju, ali su joj crijeva popucala pa je hitno morala na operaciju. Rak se proširio i nažalost, legendarnoj glumici nije bilo spasa.

Srce ikone 20. stoljeća prestalo je kucati 20. siječnja 1993. godine u 64. godini života, a to je bio i datum kada je ona zauvijek otišla u legendu. Sahranjena je u Švicarskoj, a brojni obožavatelji i danas ostavljaju cvijeće na njezinom grobu.


Komentari