Neprežaljena ljepotica već 20 godina nije s nama: Život Ene Begović ugasio se u sekundi

FOTO: HRT

Danas, 15. kolovoza, navršava se 20 godina od tragične i prerane smrti Ene Begović, jedne od najboljih hrvatskih filmskih i kazališnih glumica. U dobi od samo 40 godina Ena je preminula u prometnoj nesreći na otoku Braču.

Rođena 1960. godine u Trpnju uz puno ime Jelena, Ena Begović karijeru je započela s 18 godina statirajući u filmu “Okupacija u 26 slika” Lordana Zafranovića. Prva zapaženija uloga bila joj je u Zafranovićevom filmu “Pad Italije” 1982. godine.

Ena se ubrzo iskazala i na kazališnim daskama. Bila je prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 16 godina, tijekom kojih je odigrala više od 20 glavnih uloga. Među njima se izdvajaju Desdemona, kontesa Nera, barunica Castelli, Teuta, Ana Karenjina i druge.

Snimila je i više od deset filmova od kojih su najpoznatiji: Glembajevi, Treća žena, Pad Italije, Četverored i drugi.
Njena uloga barunice Castelli u filu Glembajevi ostala je jedna od njenih najzapamćenijih uloga. Za nju je nagrađena i Zlatnom arenom za sporednu žensku ulogu na Festivalu igranog filma u Puli 1988. godine, no nagradu je odbila jer je smatrala da se radi o glavnoj ulozi.
Ena se u lipnju 2000. godine udala za poduzetnika Josipa Radeljaka i već idući mjesec na svijet donijela kćerku Lanu.
Nažalost, ubrzo je uslijedio i koban 15. kolovoza. Na taj blagdan Velike Gospe Ena je doživjela nesreću na braču u terencu Grand Cherokee. S njom su u autu bili suprug Josip, kćer Lana i posinak Leon, koji je bio za volanom. Za veliku hrvatsku glumicu nije bilo spasa i život joj se ugasio u sekundi. Pokopana je na zagrebačkom Mirogoju.

Komentari