Nemojte ignorirati: Tri znaka da ste pretjerali s izlaganjem suncu

www.pexels.com

Izloženost visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama tijekom duljeg vremenskog razdoblja može dovesti vaše tijelo u stanje pregrijavanja.

To znači da vaše tijelo više ne može samo sebe rashladiti i vratiti temperaturu tijela na onu optimalnu.

Kada temperatura tijela raste, povećava se i ubrzava protok krvi u tijelu, više se znojimo i brže dišemo te se tako tijelo rashlađuje. Međutim, ovaj obrambeni mehanizam ima i nuspojave.

Vrtoglavica

Možda ste pomislili da je znojenje prvi znak pregrijavanja tijela, ali vrućina može “udariti” u glavu i u trenutku kada se ne znojite. Visoke temperature prvo utječu na osjetljivo tkivo u mozgu pa ćete u stanju pregrijavanja tijela vjerojatno prvo osjetiti laganu vrtoglavicu.

Nagli prestanak znojenja

Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama. Trebamo se zabrinuti ako znojenje u tim uvjetima prestane. To znači da je tijelo u ozbiljno dehidriranom stanju te gubi sposobnost regulacije tjelesne temperature. Tada je također potrebno odmah se skloniti u hlad i unositi vodu u organizam.

Osip od vrućine

Iako se češće pojavljuje kod djece, osip izazvan vrućinom nije rijetkost ni kod odraslih. Do njega dolazi u trenutku kada se znojne žlijezde znojnice blokiraju pa znoj ostaje ispod površine kože. Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene točkice popraćene osjećajem peckanja i bockanja, piše Zadovoljna.


Komentari